Španielsky vtáčik je jedným z klasických jedál našej kuchyne. Výborné mäkké mäso, naplnené samými dobrotami. Dokonalou prílohou je ryža alebo dusená tarhoňa. Ako od babičky. Na prvý pohľad sa príprava závitkov môže zdať náročná, s našim postupom a dusením v rúre vám to pôjde od ruky.
Španielsky vtáčik z hovädzej roštenky
Postup:
- Plátky hovädzieho mäsa zakryjeme fóliou a natenko naklepeme z oboch strán. Keďže budeme mäso plniť a rolovať, snažíme sa ho vyklepať na čo najtenšie.
- Vajíčka rozkrojíme na štvrtiny, klobásky alebo párky rozkrojíme na 2 časti, kyslé uhorky rozpolíme. Zo slaniny si odkrojíme 6 dlhých kúskov, zvyšok slaniny nakrájame na kocky.
- Každý naklepaný plátok potrieme lyžicou horčice, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
- Na jeden koniec uložíme kúsok vajíčka, slaniny, párok a kyslú uhorku. Opatrne zavinieme tak, že začneme od strany, kde je náplň. Závitky spevníme špáradlami, alebo zaviažeme kuchynským špagátom, aby sa nám pri dusení nerozpadli.
- Väčšiu panvicu vhodnú do rúry zohrejeme a opečieme na nej zvyšnú slaninu, keď pustí tuk, prihodíme nadrobno nakrájanú cibuľu a spolu pár minút opekáme. Na tento základ poukladáme pripravené závitky a opečieme ich z každej strany dohneda. Podlejeme troškou vývaru, aby sa pripečené kúsky cibule uvoľnili zo dna panvice a necháme zovrieť.
- Potom pridáme aj zvyšok vývaru tak, aby zakrýval závitky do ¾ . Zakryjeme a vložíme do rúry rozpálenej na 180 °C. V rúre dusíme domäkka, približne 60 – 90 minút, záleží od mäsa. 1 až 2 krát závitky otočíme. Ak nemáme panvicu vhodnú do rúry, preložíme mäso aj s výpekom a vývarom do vhodnej nádoby a ďalej postupujeme podľa receptu.
- Po upečení závitky vyberieme a udržujeme teplé. Šťavu precedíme do menšieho hrnca, alebo rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Dáme prevrieť. Múku si zmiešame s troškou studenej vody a prilejeme k omáčke. Prevaríme 15-20 minút. Prihodíme 1 lyžicu scedených kapár (dodajú skvelú chuť). Do hotovej omáčky vložíme závitky a prehrejeme. Podávame s tarhoňou posypané petržlenovou vňaťou.
Tarhoňa:
- Tarhoňu vysypeme do vhodného hrnca.
- Nasucho ju na strednom ohni opekáme, kým nezíska zlatú farbu a orieškovú vôňu. Vtedy pridáme 1-2 lyžice oleja a ešte spolu chvíľu opekáme. Osolíme a zalejeme 1 a pol násobným množstvom vody (t.j. 2 šálky tarhone – 3 šálky).
- Necháme zovrieť, potom plameň stíšime a zakryjeme. Dusíme približne 10-15 minút, pričom hrniec neotvárame ani nemiešame.
- Tarhoňu po uplynutí tohto času skontrolujeme, tekutina by už mala byť z polovice vstrebaná, opäť zakryjeme, vypneme plameň a necháme ešte 20 minút stáť.
- Potom vidličkou našuchoríme a podávame.
- Takto pripravená tarhoňa nie je mastná a guľôčky sa od seba pekne oddeľujú. Hodí sa výborne k akémukoľvek dusenému mäsu alebo mäsu na šťave.