Slaný rybí koláč

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Slaný rybí koláč

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na zemiakovú kašu:

Na rybaciu náplň:

 

Ingrediencie

Na zemiakovú kašu:

Na rybaciu náplň:

 

Nutričné hodnoty

Rybí koláč je jedna z anglických klasík. Nie je náročný na prípravu a chutí celej rodine. Ryba v krémovej omáčke s chrumkavou krustou zo zemiakovej kaše bude mať určite úspech aj pri vašom rodinnom stole.

Slaný chrumkavý koláč s treskou

Postup:

  1. Najskôr si zohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Na zemiakovú kašu dáme variť očistené zemiaky. Keď budú zemiaky mäkké, vodu zlejeme. Do hrnca k zemiakom pridáme maslo, necháme ho rozpustiť, osolíme a pomalým, striedavým prilievaním mlieka a tlačením zemiakov docielime konzistenciu hutnejšej zemiakovej kaše. Podľa chuti ešte dosolíme. Kašu prikryjeme a odložíme stranou.
  3. Vo väčšej panvici si rozohrejeme maslo spolu s múkou a jarnou cibuľkou. Za stáleho miešania, aby sa múka nepripálila, po dobu asi 1-2 minút pripravíme bielu zápražku. Na panvicu potom za stáleho miešania a za pomoci metličky vlejeme mlieko a varíme ďalej, kým omáčka nezhustne. Po zhustnutí môžeme vypnúť šporák. Pridáme kukuricu, hrášok, horčicu, syr (len jednu hrsť), pažítku a konečne rybu (surovú).
  4. Malý pekáčik môžeme pre istotu vymazať trochou masla. Bielu rybaciu omáčku vlejeme na dno a rovnomerne rozprestrieme. Navrch pomocou väčšej lyžice poukladáme kašu, ktorú potom vareškou rovnomerne rozotrieme. Nič nemusí byť dokonalé, o to krajšie to bude vyzerať, keď sa koláč upečie.
  5. Navrch vám prezradím ešte jeden super tip, ktorý som si priviezla z Anglicka. Zmiešame 1 hrsť syra so strúhankou a koláč tým posypeme. Vďaka tomu vznikne navrchu po upečení chrumkavá krusta.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút, do chrumkava. Dobrú chuť Vám i celej rodine.
veľkonočná zemiaková baba
30 min