Šišky Beignets

 | 

Čas prípravy: 

20 min

Čas varenia: 

55 min

Šišky Beignets

Coolinari
Coolinari

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie

Na cca 20 kusov:

  • 125 ml teplej vody
  • 80 ml plnotučného mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • 35 g kryštálového cukru + 1 čajovú lyžičku
  • 30 g rozpusteného masla
  • 1 menšie vajce
  • 4 g instantného droždia
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
Ingrediencie

Na cca 20 kusov:

  • 125 ml teplej vody
  • 80 ml plnotučného mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • 35 g kryštálového cukru + 1 čajovú lyžičku
  • 30 g rozpusteného masla
  • 1 menšie vajce
  • 4 g instantného droždia
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Nutričné hodnoty

Beignets (benié) sú šišky, ktoré preslávil podnik v New Orleans Café du Monde. Recept na ne do USA priniesli francúzski kolonisti. Ak ste videli náš obľúbený film CHEF, tak ste beignets určite zahliadli keď šéf Carl Casper vzal svojho syna práve do spomínaného podniku. Zakaždým pri tejto scéne máme na ne chuť a recept prinášame aj vám!

Slávne filmové šišky Beignets

Postup:

  1. Beignets sa môžu pripravovať z dvoch druhov cesta. Francúzska verzia je pripravovaná z vyprážaného odpaľovaného cesta, tá Lousianská vždy z kysnutého cesta. A práve Lousiansku verziu týchto nadýchaných šišiek vám ponúkame my. Beignets majú tvar štvorca, podávajú sa na raňajky a servírujú sa vždy tri posypané hromadou práškového cukru. Pri ich príprave by sa malo používať nesladené zahustené mlieko. To sme po ruke práve nemali, a tak sme použili plnotučné mlieko. Výsledok je naozaj skvelý.
  2. Pripravte si kvások. V teplej vode rozpustite droždie a pridajte aj lyžičku cukru. Premiešajte a 15 minút nechajte odpočívať. V mise zmiešajte múku, soľ a cukor, prilejte kvások, mlieko, vajíčko a rozpustené maslo.
  3. Za pomoci kuchynského robota (alebo ručne) vymieste cesto. V prípade potreby dosypte trochu múky. Premiestnite ho do misy vymastenej kúskom masla, prekryte fóliou, utierkou a nechajte na teplom mieste asi hodinu a pol kysnúť.
  4. Keď je cesto vykysnuté vyvaľkajte ho asi na 1 cm hrúbku do obdĺžnika a pomocou stierky (alebo krájača na pizzu) vykrajujte štvorce o veľkosti asi 6x6 cm. Malo by vám vyjsť približne 20 kusov.
  5. Vyprážajte z oboch strán v oleji pekne do zlatista. Na tanieri Beignets posypte výdatným množstvom práškového cukru.
 
kouzunak veľkonočný koláč
10 min