Gaštanová krémová polievka recept - sem s ňou. Je nielen chutná, ale aj výživná. Gaštanová krémová polievka je ako jeseň zhmotnená do jedla. Veď čo už by bolo toto ročné obdobie bez gaštanov? Ich zbieranie a vôňa rozliehajúca sa po námestiach je pre nás už neodmysliteľnou súčasťou kolobehu roka. Okrem toho v tomto sychravom období aj primerane zahreje. Tak čo, dostali ste chuť?
Gaštanová krémová polievka recept - ako na to?
Postup:
- Posekáme zeler, mrkvu a cibuľku na malé kúsky a rozmixujeme v mixéri.
- Na panvici rozpustíme maslo a pridáme rozmixované suroviny. Povaríme asi 10 minút.
- Pridáme gaštany, vývar, vňaťku klinčeky a bobkový list. Privedieme k varu a varíme asi 35 minút.
- Vyberieme bobkový list, potom polievku po malých dávkach rozmixujeme.
- Pomixovanú zmes zmiešame so smotanou, pridáme soľ, korenie a privedieme k varu. Odstavíme a podávame ozdobené kúskom petržlenovej vňate.
Čím sú gaštany výnimočné?
- Jeden zdravý dospelý gaštanový strom dokáže poskytnúť až 150 kg plodov.
- Tieto stromy patria medzi najstaršie dreviny na Zemi - ich pôvod siaha až do doby bronzovej.
- Niekedy sa gaštanu jedlému hovorilo aj "chlebový strom", v časoch hladomoru totiž slúžili ako náhrada za zemiaky a obilniny.