Grilovaná ryba a bylinkové zemiaky

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Grilovaná ryba a bylinkové zemiaky

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

20

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie

Na 2 porcie:

  • 2 čerstvé ryby (napr. pstruh, pražma, morský vlk)
  • 1 bio citrón
  • 6 ks bobkový list
  • Čerstvý rozmarín
  • Repkový olej
  • 2 strúčiky cesnaku

Na bylinkové zemiaky:

  • 600 g malých zemiakov
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 2 lyžice masla
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Zväzok pažítky a petržlenovej vňate
  • Stonka čerstvého rozmarínu a tymianu
  • 1 strúčik cesnaku
Ingrediencie

Na 2 porcie:

  • 2 čerstvé ryby (napr. pstruh, pražma, morský vlk)
  • 1 bio citrón
  • 6 ks bobkový list
  • Čerstvý rozmarín
  • Repkový olej
  • 2 strúčiky cesnaku

Na bylinkové zemiaky:

  • 600 g malých zemiakov
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 2 lyžice masla
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Zväzok pažítky a petržlenovej vňate
  • Stonka čerstvého rozmarínu a tymianu
  • 1 strúčik cesnaku

Nutričné hodnoty

Grilovačka nemusí byť len typický mäsový pokrm. Grilovaná ryba je dobrý tip na ľahké jedlo na grilovaciu sezónu. Chrumkavé zemiaky na panvici ako príloha budú najlepšie chutiť, ak ich pripravíte zo skorých zemiakov.

Grilovaná ryba a voňavé zemiaky s bylinkami

Postup:

  1. Najskôr si pripravíme zemiaky: umyjeme ich a uvaríme v šupke v osolenej vode do mäkka. Zlejeme vodu, ešte teplé zemiaky ošúpeme a necháme vychladnúť.
  2. Rybu umyjeme zvonku aj zvnútra a osušíme utierkou. Zo všetkých strán aj zvnútra osolíme a okoreníme. Do brušnej dutiny vložíme plátky citróna, bobkový list, vetvičku rozmarínu a nožom rozpučený celý strúčik cesnaku. Potrieme olejom a položíme na mriežku rozohriateho grilu. Grilujeme približne 20-25 minút podľa veľkosti ryby. Rybu otáčame veľmi opatrne, je krehká. Môžeme si pomôcť mriežkou na grilovanie rýb.
  3. Do vychladnutých zemiakov vidličkou urobíme zárezy, po opečení budú ešte chrumkavejšie. Väčšie kúsky rozkrojíme. Na nepriľnavej panvici zohrejeme olej a vložíme zemiaky. Opekáme ich na strednej teplote, až kým nezačnú chytať farbu. Potom pridáme celý strúčik cesnaku, vetvičku rozmarínu, tymian, osolíme a okoreníme. Pridáme maslo a pokračujeme v opekaní.
  4. Keď sú zemiaky pekne do zlata, odstavíme ich a posypeme najemno nasekanými bylinkami. Premiešame a hneď podávame spolu s grilovanou rybou a kúskami citróna.
veľkonočná zemiaková baba
30 min