Sladký zemiak s gorgonzolou

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Sladký zemiak s gorgonzolou

Kulinárium Redakcia
Kulinárium Redakcia

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Nutričné hodnoty

Sladký zemiak si nás získava svojou chuťou, štruktúrou, farbou a bohatými nutričnými hodnotami. Právom hrá hlavnú rolu vo vegetariánskych pokrmoch. Keď ho chcete naplniť, máte nepreberné množstvo možností, pretože jeho sladká oriešková chuť sa hodí k dlhému zoznamu potravín. Príprava je rýchla a jeho sladkosť môžete zjemniť koreninami ako rasca, koriander a fenikel.

Sladký zemiak v chutných jedlách

Postup:

  1. Datle zbavte kôstok, nasekajte ich nadrobno a dajte do misy. Pridajte petržlenovú vňať a na kocky nakrájanú gorgonzolu a všetko dobre premiešajte.
  2. Sladké zemiaky umyte, osušte a prekrojte na polovicu.
  3. Dochuťte ich soľou a polejte olivovým olejom. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a plech vložte do predhriatej rúry.
  4. Pečte 25 minút pri 180 °c. Potom sladké zemiaky vyberte z rúry a posypte ich pripravenými datľami a gorgonzolovou plnkou. Plech vložte späť do rúry a pečte ďalších 15 minút.
 

Náš tip:

Ak použijete väčšie sladké zemiaky, pečte ich približne o 10 minút dlhšie, kým nezmäknú.   Jedna porcia (390 g):
  • Energia: 697,1 kcal/2918,6 kj
  • Bielkoviny: 22,6 g
  • Tuky: 29,1 g
  • Nasýtené tuky: 15,2 g
  • Sacharidy: 79,5 g
  • Cukor: 48,7 g
  • Vláknina: 12,5 g
  • Soľ: 3,9 g
  • Vápnik: 520,1 mg/52 % odd
  • Železo: 2,8 mg/23 % odd
 
30 min