Marocký bulgur

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Marocký bulgur

Kulinárium Redakcia
Kulinárium Redakcia

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 200 g bulguru
  • 3 PL olivového oleja
  • 60 g cibule pokrájanej najemno
  • 1 ČL soli
  • ¼ ČL čierneho korenia
  • 2 roztlačené strúčiky cesnaku
  • 150 g uvareného cíceru, odcedeného a prepláchnutého
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 50 g posekaného baby špenátu
  • 50 g sušených marhúľ
  • 50 g mandlí
  • 6 datlí
  • 1 štipľavá paprika
  • 2 PL čerstvého koriandru
  • 1 PL citrónovej šťavy
Ingrediencie
  • 200 g bulguru
  • 3 PL olivového oleja
  • 60 g cibule pokrájanej najemno
  • 1 ČL soli
  • ¼ ČL čierneho korenia
  • 2 roztlačené strúčiky cesnaku
  • 150 g uvareného cíceru, odcedeného a prepláchnutého
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 50 g posekaného baby špenátu
  • 50 g sušených marhúľ
  • 50 g mandlí
  • 6 datlí
  • 1 štipľavá paprika
  • 2 PL čerstvého koriandru
  • 1 PL citrónovej šťavy

Nutričné hodnoty

Aj doma si môžete pripraviť rôzne jedlá typické pre africký kontinent, pretože základné ingrediencie sú dostupné aj tu. Pestrosť chutí a tradičných kuchýň je obrovská a stojí za preskúmanie, napr. marocký bulgur s cícerom a sušeným ovocím.

Marocký bulgur s cícerom a sušeným ovocím

Postup:

  1. Na strednom ohni zohrejte na veľkej panvici 2 PL olivového oleja. Pridajte cibuľu a ½ lyžičky soli a smažte 4-5 minút.
  2. Primiešajte cesnak a po 30 sekundách pridajte bulgur, cícer a zeleninový vývar.
  3. Nechajte dusiť asi 15 minút, kým bulgur nezmäkne.
  4. Odstavte z ohňa a pridajte mandle, sušené marhule, datle a nakrájanú štipľavú papriku. Prikryte a nechajte dusiť ďalších 10 minút.
  5. Na záver pridajte špenát, citrónovú šťavu, soľ, korenie, koriander a poslednú lyžicu olivového oleja.
  6. Zľahka premiešajte vidličkou, aby sa všetky prísady dobre zmiešali.

Nutričné hodnoty - jedna porcia (280 g):

  • Energia: 479,3 kcal / 2006,6kj
  • Bielkoviny: 14 g
  • Tuky: 18,4 g
  • Nasýtené tuky: 2,2 g
  • Sacharidy: 58,5 g
  • Cukor: 18 g
  • Vláknina: 13,3 g
  • Soľ: 2,3 g
  • Vápnik: 105,9 mg/11 % odd
  • Železo: 3,9 mg/33 % odd
veľkonočná zemiaková baba
30 min