Ak ste milovníkom gaštanov a sladkostí, táto gaštanová roláda je pre vás splnený sen. Najlepšie pravdaže chutia tie s doma pripraveným gaštanovým pyré. Ak ho skombinujete s lahodným mascarpone a kakaovou piškótou, zatočíte do rolády a polejete tmavou čokoládou, nemôže to dopadnúť zle 🙂 namiesto klasickej čokoládovej polevy som tentokrát použila čokoládovo-smotanovú polevu „ganache“, ktorá pri krájaní nepraská a zostáva krásne lesklá.
Výborná gaštanová roláda ku kávičke
Postup:
- Rúru zohrejeme na 180 C°, plech na pečenie vyložíme papierom. Pripravíme si vlhkú utierku.
- Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli takmer dotuha. Prisypeme práškový cukor a pokračujeme v šľahaní, až je sneh pevný a lesklý. Potom na najnižších otáčkach zašľahávame po jednom žĺtky.
- Do zmesi jemným pramienkom zašľaháme olej. Nakoniec do peny pomocou stierky zamiešame preosiatú múku a kakao.
- Cesto rozotrieme na pripravený plech a dáme piecť na 15-17 minút. Po upečení vyklopíme na vlhkú utierku a pomocou nej opatrne zrolujeme. Necháme dobre vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Rozmrazené gaštanové pyré dáme do misky a vidličkou roztlačíme. Pridáme mascarpone a ručným mixérom vymiešame do hladka, stačí 1-2 minútky, mascarpone by sa mohlo po dlhšom šľahaní zraziť. 200 ml vychladenej smotany tiež vyšľaháme dotuha a pridáme ku gaštanovému mascarpone. Metličkou ručne spolu spojíme do hladkého krému.
- Vychladnutý plát cesta opatrne rozvinieme. Natrieme krémom a znovu zarolujeme. Roládu zabalíme do alobalu a dáme minimálne na 3 hodiny vychladnúť a stuhnúť.
Poleva ganache:
- V hrnci zohrejeme smotanu takmer k bodu varu.
- Stiahneme z plameňa, nalámeme do nej čokoládu a pridáme kúsky masla. Metličkou premiešavame až kým sa všetko nespojí do hladkého riedkeho krému.
- Touto polevou polejeme vychladenú roládu a dáme opäť na chvíľu do chladničky.
- Gaštanová roládu sa najlepšie krája vrúbkovaným nožom. Pri podávaní môžeme ozdobiť kopčekom šľahačky a lístkom mäty.