Kardinál rezy

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Kardinál rezy

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na snehovú zmes:

  • 5 bielkov
  • 90 g kryštálového cukru
  • 40 g kukuričného škrobu

Na piškótovú zmes:

  • 5 žĺtkov
  • Nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilky
  • 50 g hladkej múky (pre bezlepkovú verziu použijeme kukuričný škrob)
  • + z ušľahaných bielkov pridáme asi 3 PL snehu

Na kávovú plnku:

  • 100 g bielej čokolády
  • 2 PL instantnej kávy
  • 250 ml šľahačky
  • 3 plátky želatíny
Ingrediencie

Na snehovú zmes:

  • 5 bielkov
  • 90 g kryštálového cukru
  • 40 g kukuričného škrobu

Na piškótovú zmes:

  • 5 žĺtkov
  • Nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilky
  • 50 g hladkej múky (pre bezlepkovú verziu použijeme kukuričný škrob)
  • + z ušľahaných bielkov pridáme asi 3 PL snehu

Na kávovú plnku:

  • 100 g bielej čokolády
  • 2 PL instantnej kávy
  • 250 ml šľahačky
  • 3 plátky želatíny

Nutričné hodnoty

Kardinál rezy sú tradičným a veľmi obľúbeným dezertom u našich rakúskych susedov.  Originál Kardinálove rezy sa pripravujú s kávovou plnkou, dnes ich však poznáme v rôznych variáciách. Nám najviac chutia s ovocím. Cesto je  upečené rafinovanou kombináciou nadýchaného piškótu a obláčikov našľahaného bielka. Kardinál rezy sú doslova nebeské, nielen chuťou, ale aj výzorom.

Dezert Kardinál s kávovou plnkou

Postup:

  1. Predhrejeme rúru na 160 stupňov a na plech pripravíme papier na pečenie.
  2. Vo väčšej mise vyšľaháme do tuha bielky a kryštálový cukor. Po vyšľahaní na sneh preosejeme kukuričný škrob a gumenou varechou ho dobre ale zľahka vmiešame do snehu. Snehovú zmes naplníme do cukrárskeho vrecka bez špičky alebo do igelitového sáčku. Otvor na sáčku alebo vrecku by mal byť väčší, v priemere asi 1.5 cm.
  3. Na piškótovú zmes dáme do misy žĺtky, citrónovú kôru, vanilku a cukor a spolu všetko vyšľaháme do nadýchanej bledej peny. Na penu preosejeme hladkú múku a gumenou varechou ju zľahka ale dobre vmiešame. Napokon primiešame asi 3 PL z vyšľahaného bielkového snehu. Piškótovú zmes naplníme rovnako ako snehovú do cukrárskeho vrecka.
  4. Na plech s papierom pozdĺž kratšej strany nanesieme hrubší pás z bielkovej zmesi, vedľa neho natesno pás zo žĺtkovej zmesi. Takto pokračujeme, kým striedavo nenanesieme 4 bielkové a medzi nimi 4 žĺtkové pásy. Dáme piecť do rozohriatej rúry asi na 20-25 minút. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.
  5. Na plnku si najprv nad parou roztopíme bielu čokoládu a po roztopení do nej vmiešame preosiatu instantnú kávu.
  6. V miske z vodou necháme napučať plátky želatíny – asi 5 minút.
  7. Šľahačku vyšľaháme do tuha. Pomaly do nej vlievame vychladnutú bielu čokoládu s kávou a dobre celú zmes premiešame. Snažíme sa však miešať zľahka, aby objem šľahačky nespadol.
  8. Z tejto zmesi odoberieme 3 PL a dáme ich do malého kastrólika zahriať. Pridáme vyžmýkanú napučanú želatínu a miešame, kým sa želatína v zmesi úplne nerozpustí. Neprevárame!
  9. Želatínovú zmes potom vlejeme do zvyšku šľahačky s čokoládou a dôkladne ju rozmiešame.
  10. Plnku necháme chvíľu v chlade odstáť. Keď začne tuhnúť – želírovať, naplníme ňou rezy. Upečený korpus rozdelíme na dva pláty (v každom sa budú striedať dva bielkové a dva žĺtkové pruhy). Na spodný plát nanesieme celú plnku a uhladíme ju na povrchu aj po bokoch. Na plnku položíme vrchný plát cesta. Kardinálové rezy v tejto podobe dáme do chladničky, kým plnka úplne nestuhne.
  11. Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.
kouzunak veľkonočný koláč
10 min