Pripravte si obľúbené moravské koláče v letnej verzii. Namiesto lekváru sme v nich zužitkovali sezónne ovocie - najlepšie chutia s ríbezľami alebo s černicami. Chrumkavá posýpka a jemná tvarohová náplň sú jednoducho neodolateľné. A koláčiky sú tak akurát do ruky 🙂 Kysnuté cesto, z ktorého sú pripravené, je univerzálne a tak ho môžete použiť na prípravu sladkých a aj slaných dobrôt.
Moravské koláče v letnej verzii
Postup:
- Zo 125 ml mlieka, lyžice cukru a rozmrveného droždia pripravíme kvások: droždie dáme do misky, prisypeme cukor a zalejeme teplým mliekom. Zakryjeme a necháme 5-10 minút napučať, kým sa nevytvoria bublinky.
- Vo väčšej miske zmiešame obe múky so soľou. Pridáme ostatné suroviny (vajíčko, mlieko, olej) a pripravený kvások. Ručne alebo pomocou kuchynského robota vypracujeme hladké, jemne lepivé cesto. Ak by bolo príliš lepivé, pridáme trochu múky. Príliš tuhé cesto naopak rozriedime mliekom.
- Cesto poprášime múkou, zakryjeme čistou utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť ( 1 h – 1 a ½ h).
- Rúru si zohrejeme na 200 °C. Dva veľké plechy na pečenie vystelieme papierom.
- Keď nám cesto vykysne, preložíme ho na pracovnú dosku a premiesime, zakryjeme ho utierkou a necháme ešte 5-10 minút. Medzitým si pripravíme náplň a nachystáme posýpku: na náplň zmiešame tvaroh s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, ochutíme citrónovou šťavou. Na posýpku premiešame kúsky masla s cukrom a múkou do hrubej mrveničky.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme kolieska s priemerom 8-10 cm. Tie poukladáme na plech na pečenie. Pomocou menšieho pohára vtlačíme do každého kolieska priehlbinku, kde pôjde tvarohová náplň. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Každý koláčik naplníme tvarohom, na vrch poukladáme drobné ovocie – najlepšie sú ríbezle, ale výborné budú aj so sezónnymi černicami – môžeme ich do tvarohu jemne vtlačiť. Na záver posypeme mrveničkou. Pečieme do zlata približne 20-30 minút.
- Horúce preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.