Vianočná hríbová polievka

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Vianočná hríbová polievka

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

120

 min

Ingrediencie
  • 100-150 g sušených  lesných húb – zmes dubákov, suchohríbov
  • 2 nožičky dobrej klobásy
  • šťava z kyslej kapusty (cca 200-300 ml)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • červená mletá paprika
  • 1 menšia cibuľa
  • bravčová masť
  • trošku hladkej múky

2-3 veľké posúchy:

Ingrediencie
  • 100-150 g sušených  lesných húb – zmes dubákov, suchohríbov
  • 2 nožičky dobrej klobásy
  • šťava z kyslej kapusty (cca 200-300 ml)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • červená mletá paprika
  • 1 menšia cibuľa
  • bravčová masť
  • trošku hladkej múky

2-3 veľké posúchy:

Nutričné hodnoty

Táto vianočná hríbová polievka je receptom mojej starej mamy a bez nej si nevieme doma predstaviť Vianoce. Je pripravená z našich najlepších surovín - z lesných húb, kyslej kapusty  a klobásky. K tejto výbornej vianočnej polievke sa podávajú chlebové posúchy „poplanky“, ako sa im na Zemplíne hovorí

Hríbová polievka a zemplínske posúchy

Postup:

  1. Huby namočíme na noc do studenej vody. Ráno ich zlejeme, dobre vyžmýkame a pomelieme na mäsovom mlynčeku.
  2. Vložíme ich do hrnca a zalejeme vodou – na uvedené množstvo húb dáme približne 3 litre vody. Privedieme k varu, stiahneme plameň a pomaly varíme približne 2 hodiny. V polovici varenia pridáme do hrnca šťavu z kapusty – množstvo je orientačné, treba sa riadiť chuťou kapusty – keď je príliš kyslá dáme šťavy menej. Polievku osolíme, ochutíme mletým čiernym korením-netreba ním šetriť. So soľou radšej opatrnejšie, nakoľko šťava z kapusty je už slaná.
  3. Pred koncom varenia nakrájame klobásu na 0,5 -1 cm kolieska a vložíme do polievky.
  4. Pripravíme si zásmažku: na masti opražíme cibuľu nakrájanú na hrubé plátky do zlata, pridáme hladkú múku a spolu ešte chvíľu opražíme.  Na záver pridáme štipku mletej papriky a všetko spolu precedíme do polievky (cibuľu vyhodíme).  Necháme ešte prevrieť, kým sa klobása uvarí (10-15 minút).
  5. Polievku podávame s chlebovým posúchom.

Posúchy:

  1. Vo 150 ml vlažného mlieka rozmiešame kocku droždia so štipkou cukru. Necháme vzísť kvások.
  2. Obe múky dáme do misky,  pridáme soľ a zvyšok cukru a premiešame.  Prilejeme kvások, zvyšok mlieka, olej a vypracujeme jemné a nelepivé cesto. Mlieko pridávame podľa savosti múky. Cesto nesmie byť príliš tuhé, ideálne je, keď sa ešte trochu lepí na ruky. Necháme ho 1 hodinu kysnúť.
  3. Potom preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na 2-3 časti z ktorých rozvaľkáme placky hrubé asi 1 a ½ cm. Prenesieme ich na vymastený plech, popicháme vidličku  a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Medzitým vyhrejeme rúru na 200 °C.  Vykysnuté posúchy pečieme do zlata približne 15-20 minút. Necháme vychladnúť na plechu.
 
30 min