Gaštanová krémová polievka

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Gaštanová krémová polievka

Miro Kubečka
Miro Kubečka

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na 4-5 porcií:

  • 3 PL masla
  • 1 stonka zeleru
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 3 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1/4 PL pomletých klinčekov
  • 1 bobkový list
  • 1200 ml kuracieho vývaru
  • 350 g uvarených ošúpaných gaštanov
  • 100 ml smotany šľahačky
  • 1/2 ČL mletého bieleho korenia
  • soľ
Ingrediencie

Na 4-5 porcií:

  • 3 PL masla
  • 1 stonka zeleru
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 3 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1/4 PL pomletých klinčekov
  • 1 bobkový list
  • 1200 ml kuracieho vývaru
  • 350 g uvarených ošúpaných gaštanov
  • 100 ml smotany šľahačky
  • 1/2 ČL mletého bieleho korenia
  • soľ

Nutričné hodnoty

Gaštanová krémová polievka recept - sem s ňou. Je nielen chutná, ale aj výživná. Gaštanová krémová polievka je ako jeseň zhmotnená do jedla. Veď čo už by bolo toto ročné obdobie bez gaštanov? Ich zbieranie a vôňa rozliehajúca sa po námestiach je pre nás už neodmysliteľnou súčasťou kolobehu roka. Okrem toho v tomto sychravom období aj primerane zahreje. Tak čo, dostali ste chuť?

Gaštanová krémová polievka recept - ako na to?

Postup:

  1. Posekáme zeler, mrkvu a cibuľku na malé kúsky a rozmixujeme v mixéri.
  2. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme rozmixované suroviny. Povaríme asi 10 minút.
  3. Pridáme gaštany, vývar, vňaťku klinčeky a bobkový list. Privedieme k varu a varíme asi 35 minút.
  4. Vyberieme bobkový list, potom polievku po malých dávkach rozmixujeme.
  5. Pomixovanú zmes zmiešame so smotanou, pridáme soľ, korenie a privedieme k varu. Odstavíme a podávame ozdobené kúskom petržlenovej vňate.

Čím sú gaštany výnimočné?

  • Jeden zdravý dospelý gaštanový strom dokáže poskytnúť až 150 kg plodov.
  • Tieto stromy patria medzi najstaršie dreviny na Zemi - ich pôvod siaha až do doby bronzovej.
  • Niekedy sa gaštanu jedlému hovorilo aj "chlebový strom", v časoch hladomoru totiž slúžili ako náhrada za zemiaky a obilniny.
20 min