Vianočné pečivo včelie úle z piškót

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Vianočné pečivo včelie úle z piškót

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1 balenie piškót Clever
  • 160 g masla izbovej teploty
  • 2 lyžice pravého kakaa
  • 5 lyžíc rumu alebo kompótovej višňovej šťavy
  • trocha mlieka, podľa konzistencie
  • 400 g práškového cukru

Na náplň:

  • 70 g práškového cukru
  • 80 g masla izbovej teploty
  • 1 žĺtok
  • rum alebo rumová aróma
  • ďalšie piškóty ako základ
Ingrediencie
  • 1 balenie piškót Clever
  • 160 g masla izbovej teploty
  • 2 lyžice pravého kakaa
  • 5 lyžíc rumu alebo kompótovej višňovej šťavy
  • trocha mlieka, podľa konzistencie
  • 400 g práškového cukru

Na náplň:

  • 70 g práškového cukru
  • 80 g masla izbovej teploty
  • 1 žĺtok
  • rum alebo rumová aróma
  • ďalšie piškóty ako základ

Nutričné hodnoty

Vianočné pečivo včelie úle je v Čechách jedno z najpopulárnejších. Môj "naj" recept na Vianoce z detstva. Keď som v dospelosti zistila, že obsahuje alkohol, trochu som sa čudovala. Vy môžete urobiť detskú verziu napríklad s rumovou arómou.

Vianočné pečivo včelie úle z detských piškót poznajú v Čechách ako vosí hnízda

Postup:

  1. Postup je jednoduchý, cukrovinky sú nepečené, takže sa do prípravy môžeme pustiť napríklad spolu s deťmi. Dôležité je mať vopred pripravené maslo, ktoré bude izbovej teploty. Prácu si tak dosť uľahčíme, najmä, ak nebudeme používať kuchynský robot, ako ja.
  2. Najskôr zmixujeme 1 balenie piškót Clever najemno. Použijeme kuchynský mixér alebo piškóty v sáčku podrvíme kuchynským valčekom. Zmes musí byť naozaj jemná.
  3. Následne v mise zmiešame jemnú zmes z piškót, práškový cukor, kakao, zmäknuté maslo a rum. Zmes dobre vymiešame buď v kuchynskom robote alebo ručne. Na konci pridáme prípadne trochu mlieka, ak vidíme, že sa zmes ešte veľmi drobí. Nechceme mať ale úplne vláčne cesto. Viď postupové foto.
  4. Ďalej sa pustíme do jednoduchej prípravy náplne. 1 žĺtok ušľaháme spolu s cukrom do spenenia. Podľa chuti potom ešte prišľaháme pár kvapiek rumu. Nezabudneme ochutnať a hlavne to s alkoholom v náplni nepreženieme.
  5. Samotné tvorenie úľov už je hračka. Ak sme si zaobstarali formičky, pekne ich piškótovou zmesou natlačíme, následne vnútri urobíme jamku, ktorú zaplníme žĺtkovým krémom a priklopíme jednou celou piškótou. Úľ je hotový. Spracujeme takto všetko cesto. Tesne pred podávaním úle môžeme ešte poprášiť práškovým cukrom, prípadne pre mlsné jazýčky ešte špičku úľa namočíme do rozpustenej čokolády. Dobrú chuť a veselé Vianoce!
30 min