Tekvicová krémová polievka do chladných jesenných dní
Postup:
-
Hokaido tekvicu nie je potrebné šúpať. Jej šupka rýchlo zmäkne varením, či pečením a je veľmi chutná. Len ju zvonku umyjeme, utrieme a potom ostrým nožom prepolíme. Polovice tekvice zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kusy.
-
Cibuľu ošúpeme, prepolíme a nakrájame na drobno. Podusíme ju na oleji vo vhodnom hrnci na polievku.
-
Pridáme nakrájanú tekvicu. Ak používame aj inú zeleninu, zároveň pridáme aj na kolieska nakrájanú mrkvu, zemiak a pod.
-
Zároveň pridáme aj soľ a korenia. Jemne spolu orestujeme a prilejeme 2 dcl vody a dusíme do mäkka.
-
Na záver pridáme smotanu na varenie, alebo kokosové mlieko. Všetko spolu iba chvíľku prevaríme a potom rozmixujeme ponorným tyčovým mixérom. Použiť môžeme aj tradičný mixér.
-
Do každej porcie môžeme pridať opečené lúpané tekvicové jadierka a pár kvapiek tekvicového oleja. Ten je však veľmi aromatický, preto stačí naozaj kvapka. Tekvicový olej je však veľmi zdravý, takže to rozhodne stojí za vyskúšanie.
-
Do polievky môžeme ešte na záver pridať čili, alebo pretlačený cesnak, čím zvýšime je hrejivý účinok a prispejeme k jesennej pohode.
-
Iný spôsob prípravy je taký, že Hokaido tekvicu umyjeme, utrieme a potom ostrým nožom prepolíme. Polovice tekvice zbavíme jadierok a umiestnime na plech na pečenie dužinou hore. Tekvice pokvapkáme olejom a posolíme a pečieme cca 40 minút na 180 stupňov Celzia. Potom dužinu ľahko vyberieme lyžicou, alebo použijeme celé upečené polovičky tekvice, pretože šupka úplne zmäkla. Tekvicu dáme teda do hrnca a pridáme smotanu. Bleskovo prevaríme, dochutíme koreninami a rozmixujeme.
- Maslová tekvica: Veľmi vhodný je tento spôsob na úpravu maslovej tekvice, ktorej šupka je úplne tvrdá a veľmi zle sa šúpe. Maslová tekvica sa nepripravuje so šupkou. Preto je len prekrojíme, vyberieme jadierka, pokvapkáme olejom a dáme piecť.
Náš tip:
- Podávame s lyžičkou hustej kyslej smotany a bielou opečenou bagetou potretou cesnakom, alebo so slanými grissinami či krekrami.