Slovenský smatankový koláč

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Slovenský smatankový koláč

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

35

 min

Ingrediencie

Na 28 cm formu:

Na náplň:

Ingrediencie

Na 28 cm formu:

Na náplň:

Nutričné hodnoty

Smatankový koláč z múky, smotany, droždia a zemiakov je vynikajúci len tak k vínku, alebo ako večera s pohárom mlieka, či príloha k hustej polievke. Z obyčajných surovín a predsa skvelý a výnimočný.

Smatankový koláč s chuťou smotany a zemiakov je slovenské gurmánske prekvapenie

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno.
  2. Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame. Pridáme kvások, olej a žĺtok. Ručne alebo robotom spracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme ho pod utierkou na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok. Potom ho preložíme na pracovnú dosku a vyvaľkáme na kruh o niečo väčší ako je forma.
  3. Rúru zohrejeme na 180 °C. Cesto preložíme do vymastenej formy, okraje trochu vydvihneme a necháme zakryté ešte 20 minút kysnúť.
  4. Zo zemiakov, kyslej smotany, oleja vymiešame plnku, ochutíme soľou, korením a drvenou rascou. Môžeme pridať aj bylinky. Plnku nanesieme na cesto, uhladíme a dáme piecť. Pečieme približne 30-35 minút do zlata.
  5. Necháme vychladnúť a posypeme čerstvými bylinkami.
 

Náš tip:

Koláč môžeme upiecť aj na plechu, len treba zdvojnásobiť dávku surovín.
veľkonočná zemiaková baba
30 min