Slaný tekvicový koláč

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Slaný tekvicový koláč

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

62

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na plnku:

  • 500 g surovej tekvice (hokkaido, muškátovej alebo maslovej)
  • 1 cibuľa – nemusí byť
  • 200 g čerstvého smotanového syra
  • 100 g strúhaného syra (chedar, gouda a pod.)
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 3 vajcia
  • Trochu petržlenovej vňate a iných byliniek (napr. tymian, oregano a pod.)
  • 1 vajce na potretie a prípadne sezamové alebo ľanové semiačka na posypanie
Ingrediencie

Na plnku:

  • 500 g surovej tekvice (hokkaido, muškátovej alebo maslovej)
  • 1 cibuľa – nemusí byť
  • 200 g čerstvého smotanového syra
  • 100 g strúhaného syra (chedar, gouda a pod.)
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 3 vajcia
  • Trochu petržlenovej vňate a iných byliniek (napr. tymian, oregano a pod.)
  • 1 vajce na potretie a prípadne sezamové alebo ľanové semiačka na posypanie

Nutričné hodnoty

Rýchly slaný tekvicový koláč je skvelý tip na tekvicovú sezónu. Tento recept oceníte najmä, ak chcete byť dobrá gazdinka, ale času nemáte nazvyš.

Slaný tekvicový koláč

Postup:

  1. Jeden plát lístkového cesta rozložíme na plech a popicháme ho vidličkou.
  2. Nastrúhanú tekvicu spolu s najemno nakrájanou cibuľou premiešame, prípadne môžeme (ale nemusíme) krátko podusiť na olivovom oleji.
  3. Čerstvý syr premiešame so strúhaným syrom, pridáme rozšľahané vajíčka, soľ a korenie a dobre premiešame.
  4. Ďalej pridáme tekvicovú zmes, nasekané bylinky, zamiešame a nanesieme na plát lístkového cesta.
  5. Prikryjeme druhým plátom cesta a aj na povrchu ho popicháme vidličkou.
  6. Cesto potrieme rozmiešaným vajcom a posypeme semiačkami.
  7. Pečieme ho v rozohriatej rúre na 200 stupňoch aspoň pol hodinu (ak sme tekvicu vopred podusili, stačí piecť 20 minút), kým sa povrch cesta nezafarbí do zlatista.
 
30 min