Kurací páj z lístkového cesta

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Kurací páj z lístkového cesta

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Nutričné hodnoty

Chrumkavý Kurací páj je veľmi populárny slaný koláč. Pridajte doň sladučký hrášok a šampiňóny a zapečte to všetko pod chrumkavým cestom. Zavďačíte sa každému členovi rodiny.

Skvelý kurací páj s hráškom

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 220 °C.  Pripravíme si zapekaciu nádobu v tvare kruhu.
  2. Umyté a osušené kuracie mäso nakrájame na malé kúsky. Mäso vložíme do hlbokej misky, zasypeme dvoma lyžicami hladkej múky, lyžičkou tymiánu a dobre premiešame. Odložíme bokom.
  3. V širokej a veľkej panvici alebo v hrnci zohrejeme olivový olej a opečieme šampiňóny do mäkka (asi 10 minút). Pridáme lyžicu masla, necháme roztopiť a potom vložíme v múke obalené mäso. Necháme mäso zatiahnuť, premiešavame varechou, bude sa nám trochu lepiť na dno panvice.
  4. Pridáme hrášok, zvyšok múky z misky a zalejeme horúcim vývarom. Osolíme, ochutíme štipkou čili a mletým čiernym korením. Dobre premiešame, prípadne varechou uvoľníme to, čo sa prichytilo na dno panvice. Privedieme k varu a pod pokrievkou dusíme 10 minút.
  5. Na záver pridáme ochutnáme a dochutíme koreninami a napríklad aj petržlenovou vňaťou a odstavíme. Omáčka by mala mať krémovú konzistenciu. Ak je príliš riedka, zahustíme ešte múkou rozmiešanou v troške studenej vody, ak príliš hustá, rozriedime vývarom alebo vodou.
  6. Lístkové cesto vyberieme z chladničky, rozvinieme a vyložíme ním zapekaciu misu tak, aby okreje presahovali.
  7. Vzniknutú "misu z lístkového cesta" naplníme kuracím mäsom. Potom mäso zakryjeme kruhom z druhého cesta. Okraje môžeme prejsť prstami namočenými do vody, aby sme cestá lepšie spojili. Dobre ich postláčame na krajoch napríklad vidličkou a vytvoríme pritom ozdobný okraj. Do stredu urobíme nožom malý otvor na unikanie pary, alebo cesto popicháme vidličkou.
  8. Takto pripravený páj vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 20 až 25 minút do zlata. Mal by sa pekne nafúknuť.
  9. Hotové necháme mierne vychladnúť a môžeme podávať napr. s jednoduchým listovým šalátom.
30 min