Chrumkavý Kurací páj je veľmi populárny slaný koláč. Pridajte doň sladučký hrášok a šampiňóny a zapečte to všetko pod chrumkavým cestom. Zavďačíte sa každému členovi rodiny.
Skvelý kurací páj s hráškom
Postup:
- Rúru predhrejeme na 220 °C. Pripravíme si zapekaciu nádobu v tvare kruhu.
- Umyté a osušené kuracie mäso nakrájame na malé kúsky. Mäso vložíme do hlbokej misky, zasypeme dvoma lyžicami hladkej múky, lyžičkou tymiánu a dobre premiešame. Odložíme bokom.
- V širokej a veľkej panvici alebo v hrnci zohrejeme olivový olej a opečieme šampiňóny do mäkka (asi 10 minút). Pridáme lyžicu masla, necháme roztopiť a potom vložíme v múke obalené mäso. Necháme mäso zatiahnuť, premiešavame varechou, bude sa nám trochu lepiť na dno panvice.
- Pridáme hrášok, zvyšok múky z misky a zalejeme horúcim vývarom. Osolíme, ochutíme štipkou čili a mletým čiernym korením. Dobre premiešame, prípadne varechou uvoľníme to, čo sa prichytilo na dno panvice. Privedieme k varu a pod pokrievkou dusíme 10 minút.
- Na záver pridáme ochutnáme a dochutíme koreninami a napríklad aj petržlenovou vňaťou a odstavíme. Omáčka by mala mať krémovú konzistenciu. Ak je príliš riedka, zahustíme ešte múkou rozmiešanou v troške studenej vody, ak príliš hustá, rozriedime vývarom alebo vodou.
- Lístkové cesto vyberieme z chladničky, rozvinieme a vyložíme ním zapekaciu misu tak, aby okreje presahovali.
- Vzniknutú "misu z lístkového cesta" naplníme kuracím mäsom. Potom mäso zakryjeme kruhom z druhého cesta. Okraje môžeme prejsť prstami namočenými do vody, aby sme cestá lepšie spojili. Dobre ich postláčame na krajoch napríklad vidličkou a vytvoríme pritom ozdobný okraj. Do stredu urobíme nožom malý otvor na unikanie pary, alebo cesto popicháme vidličkou.
- Takto pripravený páj vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 20 až 25 minút do zlata. Mal by sa pekne nafúknuť.
- Hotové necháme mierne vychladnúť a môžeme podávať napr. s jednoduchým listovým šalátom.