Recept na rýchly chlieb

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Recept na rýchly chlieb

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Nutričné hodnoty

Rýchly a jednoduchý recept na domáci chlieb sa vždy hodí. Chlieb je predsa na dennom jedálničku, preto sme si pre vás pripravili aj jeho jednoduchšiu verziu. Tento rýchly domáci chlebík so sušeného droždia zvládne každý.

Recept na rýchly domáci chlieb so sušeného droždia

Postup:

  1. Na pečenie chlebíka a jeho kysnutie budeme potrebovať podlhovastú formu na pečenie. Ja tú svoju vypĺňam papierom na pečenie. Pokiaľ nemáte po ruke papier na pečenie, jednoducho formu vymažte tukom.
  2. Do mixéra s miešacím hákom preosejte oba druhy múky, soľ, rascu a semienka. Múku určite preosejte, lebo takto sa vďaka preosiatiu prevzdušní. Tento malý trik naozaj stojí za to.
  3. Do menšej časti vlažnej vody nasypte sušené droždie a pridajte cukor. Tekutinu premiešajte a nechajte kvások asi tak 5 minút speniť.
  4. Potom kvások aj so zvyškom vody nalejte do misy s preosiatou múkou.
  5. Pomalým miesením nechajte všetky suroviny spojiť, vznikne vám vláčne cesto. To následne presuňte do pripravenej formy a v nej ho nechajte prikryté čistou utierkou v teple kysnúť. Čas záleží na teplote u vás doma. U nás v kuchyni to na linke obvykle trvá cca 45 minút až jednu hodinu.
  6. Keď sa bude doba kysnutie blížiť ku koncu, rozohrejte si rúru na 250 stupňov Celzia.
  7. Po vykysnutí dajte formu s chlebíkom ihneď do rúry a naspodku rúry pod chlebík dajte ešte jeden pekáčik s 1 hrnčekom vody. Rúru zatvorte a pečte chlebík takto asi 20 minút. Potom pekáčik s vodou vyberte (buďte opatrní, je naozaj horúci). Chlebík pečte ešte 20 minút na 190 stupňov Celzia a po vybratí ho nechajte najlepšie na mriežke vychladnú.
  8. Vždy krájajte chlebík až po úplnom vychladnutí. Servírujte ho napríklad obložený syrmi, my sme si zvoli niekoľko druhov z výberu syrov pod značkou Clever. Dobrú chuť.
kouzunak veľkonočný koláč
10 min