Kurací, alebo slepačí vývar s knedličkami je jedno z najkultovejších slovenských jedál. Každý máme ten svoj overený recept na dobrý vývar. Ja napríklad kosti a mäso pred varením narýchlo opečiem v rúre do zlata. Takáto úprava mäsa dodá polievke ešte lepšiu chuť a farbu. A potom už len dlho a pomaly, na slabom ohni, jemne prebublávať.
Kurací vývar s knedličkami a viete, že je nedeľa
Postup:
Vývar:
- Kuracie trupy a krídla dáme do pekáčika a vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečieme približne 15-20 minút, kým mäso nezíska zlatú farbu.
- Do hrnca so studenou vodou (3-4 litre) vložíme dobre umytú zeleninu a opečené mäso aj s výpekom, pomaly privedieme k varu a hneď plameň stíšime na minimum.
- Vývar varíme tak, že ho nechávame len jemne prebublávať, zostane tak pekne číry.
- Ak sa na povrchu vytvorila pena, pozbierame ju dierovanou lyžicou alebo malým cedidlom.
- Vývar osolíme, pridáme čierne korenie a petržlenovú vňať. Ak máme doma zvyšky zeleniny ako je pór, stonkový zeler, či zelerovú vňať pokojne ich môžeme do vývaru pridať. Necháme pomaly variť 3-4 hodiny.
- Horúci vývar precedíme, zeleninu nakrájame, mäso oberieme od kostí. Podávame horúce s pečeňovými knedličkami, zeleninou, rezancami a čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Knedličky:
- Na mäsovom mlynčeku pomelieme očistené kuracie pečienky, cibuľu a rožky, ktoré sme predtým namočili do vody a vyžmýkali.
- Pridáme vajíčko, nasekanú petržlenovú vňať, ochutíme soľou, vegetou, korením, majoránkou a muškátovým orieškom.
- Rozmiešame a pridáme na zahustenie strúhanku a múku, podľa potreby pridáme viac alebo menej strúhanky, zmes by nemala byť príliš hustá ale ani príliš riedka. Necháme v chladničke odpočívať 1 hodinu.
- Z vývaru si trochu odoberieme, privedieme k varu a pomocou dvoch lyžičiek tvarujeme menšie knedličky ktoré hádžeme priamo do vývaru.
- Po vyplávaní ich ešte chvíľu povaríme a vyberieme dierovanou lyžicou. Z tejto dávky vyjde väčšie množstvo knedličiek, ktoré môžete po uvarení aj zamraziť.