Pečené zemiaky s avokádovým dipom

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Pečené zemiaky s avokádovým dipom

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 1 kg menších múčnych zemiakov (nie šalátových)
  • 4-5 lyžíc olivového oleja
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 1 lyžička celej rasce
  • 1 lyžička drveného koriandru
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

Na tvarohový dip:

Na avokádovú „majonézu“:

  • 2 veľké zrelé avokáda
  • Šťava z ½ citróna
  • 100 ml ovseného nápoja
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžica horčice
  • Štipka cukru
  • Soľ a mleté čierne korenie
Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 1 kg menších múčnych zemiakov (nie šalátových)
  • 4-5 lyžíc olivového oleja
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 1 lyžička celej rasce
  • 1 lyžička drveného koriandru
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

Na tvarohový dip:

Na avokádovú „majonézu“:

  • 2 veľké zrelé avokáda
  • Šťava z ½ citróna
  • 100 ml ovseného nápoja
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžica horčice
  • Štipka cukru
  • Soľ a mleté čierne korenie

Nutričné hodnoty

Obyčajné pečené zemiaky v šupke, ešte horúce s maslom a soľou sú čistá dokonalosť. Ale tieto zemiaky, to je iný level. Jeden menší trik zaručí, že budú extra chrumkavé ale zároveň nadýchané. Bylinkovo-cesnakový olej sa postará o extra chuť navyše. Pre milovníkov tradičných chutí je ako stvorený tvarohovo-jogurtový dip s cesnakom a pažítkou. Pre tých, ktorí radi experimentujú „avokádová majonéza“.

Pečené zemiaky s bylinkovým olejom a dvojakým dipom

Postup:

  1. Zemiaky vydrhneme pod tečúcou vodou kefkou a vložíme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a varíme 15-20 minút domäkka (záleží od veľkosti zemiakov). Scedíme ich a necháme osušiť na utierke. Medzitým ako sa varia, vyhrejeme rúru na 220 °C a pripravíme si dipy:
  2. Na tvarohový zmiešame všetky suroviny do hladkého dipu.
  3. Na avokádovú majonézu dáme do mixéra vydlabané vnútro z avokáda, pridáme ostatné suroviny a vymixujeme dohladka. Oba dipy preložíme do misiek a dáme do chladničky.
  4. Uvarené zemiaky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. V malej miske premiešame olivový olej s najemno nasekaným cesnakom, rozmarínom, tymianom, koriandrom, rascou, soľou a korením.
  5. Zemiaky na plechu vidličkou rozpučíme, ale len tak, aby praskli a trochu sa sploštili. Prelejeme ich ochuteným bylinkovým olejom a dáme do horúcej rúry. Pečieme do zlata 15-20 minút. Po upečení ich posypeme čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a podávame horúce s dipmi.
  6. Tip: Ak vám cesnak v surovom stave spôsobuje tráviace ťažkosti, skúste z neho odstrániť stredový klíček.

Náš tip:

  • Ak pečiete zemiaky v pahrebe, dostanú nezameniteľnú chuť. Pečte ich neošúpané, do každého zemiaku spravte zopár vpichov, aby mala kadiaľ neskôr unikať para. Každý zemiak zabaľte do alobalu a potom vložte do horúcej pahreby (nie ohňa). Pečenie trvá cca. 45 min. Výborne chutia s maslom, soľou, kto má rád, tak môže pridať kyslú smotanu.
veľkonočná zemiaková baba
30 min