Bravčové pečené mäso je veľmi vďačné jedlo. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov, je hotové takmer bez námahy (celú prácu za vás urobí rúra) a nakŕmite ním celú rodinu a priateľov. Pri pečení väčších kusov mäsa je vždy dobré vedieť pár trikov, aby mäsko ostalo mäkké, jemné a šťavnaté.
Ako správne pripraviť pečené mäso
Postup:
- S prípravou začneme deň vopred. Mäso umyjeme, osušíme, potrieme olejom a sušeným zázvorom a rascou. Korenie do mäsa dobre vmasírujeme a vložíme do vhodnej nádoby. Zalejeme pivom, zakryjeme a vložíme do chladničky marinovať najlepšie cez noc (minimálne na 6 hodín).
- Mäso vyberieme z chladničky, osušíme od marinády, posolíme a na lyžici masti sprudka opečieme z každej strany, aby sa zatiahlo. Do panvice pridáme aj cibule rozkrojené na štvrtiny.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Opečené mäso vložíme do zapekacej nádoby, pridáme cibuľu a podlejeme marinádou. Nádobu priklopíme a vložíme do rúry. Pečieme približne 2 až 2 a ½ hodiny. Podlievame marinádou, prípadne zvyšným pivom. Pred koncom pečenia odokryjeme a dopečieme do zlata.
- Na zemiakové pyré si uvaríme domäkka zemiaky v osolenej vode. Horúce scedené zemiaky premixujeme s maslom a horúcim mliekom do jemnej kaše, na záver do nej zašľaháme lyžičku krémového chrenu. Ochutíme soľou a štipkou muškátového orieška.
- Odpočinuté mäso nakrájame na tenké plátky a podávame so zemiakovou kašou a cibuľou s výpekom.
Nezabudnite na:
- Mäso deň predtým naložte do marinády, natiahne si z marinády chuť a bude jemnejšie a krehké
- Mäso pečte prikryté (pokrievkou alebo alobalom) a na záver odokryte a zapečte do zlata. Počas celej doby pečenia ho dobre podlievajte a potierajte výpekom a zvyšnou marinádou
- Na pečenie sa hodia tučnejšie druhy mäsa – krkovička, pliecko, bôčik, pri pečení sa nevysušia
- Väčším kusom mäsa všeobecne svedčí pomalé pečenie pri nižších teplotách, mäso sa bude rozpadať v ústach
- Pred pečením vždy mäso opečte na troške oleja alebo masti z každej strany– opečením sa zatiahne a počas pečenia zostane šťavnaté
- Ak k mäsu počas pečenia pridáte na väčšie kúsky nakrájané zemiaky, cibuľu, jablká, cesnak, tekvicu, duly, mrkvu, paštrnák … , ušetríte si čas s prípravou prílohy. Pečená zelenina navyše výborne chutí, pretože výpek z mäsa jej dodá vynikajúcu chuť
- Po upečení mäso vyberte na drevenú dosku, zakryte alobalom a nechajte 10 minút odpočívať. Potom ho ešte raz hojne potrite výpekom, ostrým nožom nakrájajte a podávajte.
Naše tipy:
- Na poslednú pol hodinu môžete k mäsu pridať na štvrťky nakrájané jablká.
- Vyskúšajte pečené mäso so zázvorom a tmavým pivom. Kombinácia následného piva a pikantného zázvoru vás dostane.