Pečené kura na grécky spôsob – svieži zážitok

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Pečené kura na grécky spôsob – svieži zážitok

Miro Kubečka
Miro Kubečka

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

 

Ingrediencie

 

Nutričné hodnoty

Blíži sa jar a jej čerstvé vône, klíčiace rastlinky a pučiace stromy. Spestrite si nedeľný obed a pripravte si pečené kura na grécky spôsob. Za pomoci čerstvého rozmarínu, bazalky a bobkového listu bude z obyčajného kuraťa gurmánsky zážitok, so sviežosťou a farebnosťou Grécka.

Pečené kura na grécky spôsob ako v novom šate

Postup:

  1. Kura nasolíme, vložíme doňho prekrojený citrón a polovicu hlávky cesnaku, bobkové listy a bazalku plus jeden celý citrón.
  2. Zvrchu kura okoreníme, do záhybov dáme bazalku,  kolieska citrónu vetvičky rozmarínu a bobkové lístky.
  3. Obložíme ho prekrojenými hlavičkami cesnaku, zemiakmi rozštvrtenými pozdĺžne a citrónmi, časť šťavy z citrónu vytlačíme aj na kura.
  4. Polejeme ho tiež olejom a podlejeme vodou.
  5. Pečieme približne 60 - 80 minút na 190 C°

Naše tipy o citrónoch:

  • Iste ste si všimli, že sa v recepte nachádzajú medzi potrebnými surovinami bio citróny. Pýtate sa prečo zrovna bio citróny a nie obyčajné? Je to kvôli tomu, že v tomto recepte pečieme kolieska citrónu aj s kôrkou priamo na mäse, ktoré budeme konzumovať. V kôrke citróna sa totiž nachádzajú rôzne éterické oleje, ktoré sa teplotou uvoľňujú a prechádzajú do mäsa.
  • Ak kúpite obyčajné citróny, ktorých povrch je upravovaný postrekmi na dlhšie udržanie čerstvosti, prípadne dofarbovanie, spolu s éterickými olejmi sa vám uvoľňujú do mäska aj tieto látky. Preto je dôležité pred akýmkoľvek spracovaním citrusových plodov, do varenia alebo prípravy štiav toto ovocie umyť pod horúcou tečúcou vodou, ktorá zmýva väčšiu časť chemických látok, alebo si priamo kúpiť bio citróny, ktoré sú aj počas pestovania uchránené od chemických látok.
veľkonočná zemiaková baba
30 min