Britská kuchyňa je u nás stále nepoznaná. Okrem tradičných anglických raňajok či „fish & chips“ si väčšina z nás na veľa anglických jedál asi nespomenie. Napríklad pastiersky koláč - zapekané mäso so zemiakovou kašou je jedným z najobľúbenejších tradičných anglických pokrmov.
Pastiersky koláč s mletým mäsom
Postup:
- Cibuľu si nakrájame na jemno, na malé kocky. Cesnak najemno nasekáme. Mrkvu pokrájame na kolieska. Na olivovom oleji opečieme cibuľu do sklovita.
- Potom k cibuli pridáme mäso a opekáme, kým nepustí šťavu. Premiešavame tak, aby sme vareškou rozmrvili všetky veľké kúsky mäsa. Keď sa tekutina odparí a mäso sa začne opekať v tuku, pridáme cesnak, mrkvu a hrášok. Chvíľu spolu restujeme.
- Pridáme paradajkový pretlak, zaprášime múkou, chvíľu miešame a potom podlejeme vodou alebo vývarom. Vývar dolievame postupne a podľa potreby.
- Ochutíme soľou, korením, provensálskym korením a worchesterom. Zakryté dusíme na miernom ohni približne 45 minút. Na posledných pár minút zamiešame ešte napr. aj konzervu kukurice.
- Rúru predhrejeme na 200 °C.
- Medzitým si pripravíme zemiakové pyré. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. V osolenej vode ich uvaríme do mäkka. Vodu zlejeme a ešte horúce zemiaky pretlačíme do misky cez pučidlo na zemiaky. Pridáme maslo roztopené v horúcom mlieku, parmezán a metličkou svižne premiešame, až nám vznikne veľmi chutné pyré v podobe hladkej kaše. Ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
- Hovädzie ragú rovnomerne rozložíme na dno zapekacej nádoby. Stierkou opatrne nanesieme zemiakové pyré a rozotrieme tak, aby sme pokryli celý povrch mäsa. Ozdobíme vidličkou a vložíme do rúry. Pečieme približne 30 minút, zemiaky by sa mali zafarbiť do zlata. Na posledných pár minút si môžeme pomôcť grilom.
- Podávame horúce posypané pažítkou, či petržlenom.
- Pastiersky koláč si obdobným spôsobom môžeme pripraviť aj s jahňacím mäsom.