Ak si ich aj vy radi objednávate v ázijských bistrách, podľa nášho receptu si rovnako dobré opekané ryžové rezance urobíte aj sami doma. Ryžové rezance sú prirodzene bezlepkové, takže si ich môžu dopriať aj ľudia s gluténovou (lepkovou) intoleranciou. Ak vynecháme mäso, alebo ho nahradíme marinovaným tofu a vaječnou omeletou, pochutia si aj vegetariáni. Pripravíme si ho metódou “stir-fry”, čo vo voľnom preklade znamená miešaj a opekaj. Zelenina, mäso a rezance sa narýchlo sprudka opekajú a tak si uchovajú všetku chuť, šťavnatosť a navyše sú príjemne chrumkavé.
Opekané ryžové rezance - bude rýchlovka!
Postup:
- Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, alebo podlhovasté rezance, podľa vašej chuti.
- V miske prešľaháme 2-3 lyžice sójovej omáčky, škrob, kari korenie a olej.
- Do tejto marinády naložíme nakrájané kuracie mäso a necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke.
- Marinované mäso sprudka a do chrumkava opečieme v panvici alebo vo woku.
- Mrkvu, pór a kapustu nakrájame na veľmi tenké rezance. Môžeme to urobiť ručne, alebo napríklad na mrkvu použijeme škrabku na zeleninu, ktorou vytvoríme dlhé tenké rezance.
- Zeleninu pridáme k mäsu a ďalej opekáme, pričom premiešavame (prehadzujeme) dvoma varechami zdola nahor. Ak treba podlejeme ešte trochou vody a pridáme zvyšnú sójovú omáčku.
- Ryžové rezance zalejeme vriacou vodou a zakryté necháme 2-5 minút postáť zakryté pokrievkou. Môžeme sa tiež riadiť návodom na obale, pretože záleží od hrúbky rezancov, niektoré potrebujú viac, niektoré menej času.
- Rezance scedíme klasickým spôsobom cez sitko a poriadne ich prepláchneme studenou vodou, pretože ryžové rezance sú krehké a rýchlo sa lepia. Ak sú príliš dlhé a nevyhovuje nám to, môžeme ich po scedení a odkvapkaní nožom v mise trochu pokrájať.
- Nakoniec ich pridáme do woku k mäsu a zelenenie.
- Poriadne premiešame a hneď podávame.
Náš tip:
- Kto má rád pikantné, pridá na záver na opekané ryžové rezance ešte pár koliesok čili papričky. Dobrú chuť!