Nepečená smotanová torta s jahodami

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Nepečená smotanová torta s jahodami

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na formu s priemerom 24 cm:

  • 1 veľké balenie piškót
  • 500 g kyslej smotany
  • 600 g bieleho hustého jogurtu
  • 3 – 4 PL práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Cca 500 g čerstvých jahôd
  • Čerstvá mäta a jahody na ozdobu
Ingrediencie

Na formu s priemerom 24 cm:

  • 1 veľké balenie piškót
  • 500 g kyslej smotany
  • 600 g bieleho hustého jogurtu
  • 3 – 4 PL práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Cca 500 g čerstvých jahôd
  • Čerstvá mäta a jahody na ozdobu

Nutričné hodnoty

Letná nepečená smotanová torta s jahodami, či iným sezónnym ovocím, je dezert ktorý v teplých dňoch poteší malých aj veľkých.

Nepečená smotanová torta s jahodami

Postup:

  1. Hustý biely jogurt zmiešame s kyslou smotanou, cukrom a vanilkovým alebo vanilínovým cukrom.
  2. Čerstvé jahody očistíme a nakrájame na plátky. Dno tortovej formy s odnímateľným okrajom vyložíme piškótami v jednej vrstve. Potrieme časťou smotanovej zmesi a obložíme nakrájanými jahodami. Zopakujeme s vrstvami piškót, smotany a jahôd.
  3. Poslednú vrstvu piškót potrieme poslednou časťou smotanovej zmesi a nožom alebo cukrárskou špachtľou uhladíme.
  4. Dáme schladiť do chladničky minimálne na päť hodín, alebo ešte lepšie cez noc. Nôž zohrejeme v horúcej vode a opatrne ním prejdeme po okraji torty, čím ju oddelíme od formy. Odstránime formu a smotanovú tortu ešte ozdobíme jahodami a lístkami mäty.
  5. Smotanová torta s ovocím a piškótami, ako ju poznáte z detstva, je dezert s ktorým vám radi pomôžu deti. Malé ručičky budú radostne trhať balíčky piškót, miešať kyslú smotanu a klásť vrstvy ovocia, piškót a smotany. Máme pre vás triky, vďaka ktorým bude torta vyzerať slávnostne.
  6. Takáto pekne vychladená nepečená torta vás v lete osvieži, ale v teplých dňoch je vhodná aj na letnú oslavu. Môžete na okraje torty použiť dlhé cukrárske piškóty a ozdobiť ju mašľou. Ak dookola formy vyložíme dlhé piškóty nastojato - využívame pri tom pevný základ so smotanou, kam sa ich snažíme pevne zasadiť. Pracujeme opatrne a prípadne si piškóty rukou pridržujeme. Ďalej na vrstvu smotany nakladieme nakrájané jahody a teraz už len vrstvy opakujeme. Obyčajné piškóty, trocha smotany, ovocie a zase piškóty.
  7. Po poslednej vrstve dáme tortu zatuhnúť prikrytú do chladničky, najlepšie cez noc. Torta je totiž dosť veľká a treba, aby stuhla celá aj vo vnútri.
  8. Ďalší deň opatrne zložíme formu dole a na zakrytie prvej vrstvy požijeme širšie stuhu, ktorou tortu obviažeme. Na vrch torty dáme čerstvé umyté ovocie. Pre krajší efekt jahodám necháme zelenú stopku a pre farebnosť môžeme použiť napríklad aj čučoriedky. Dobrú chuť!
30 min