Nadýchané šišky zo šľahačkového cesta

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Nadýchané šišky zo šľahačkového cesta

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na šišky:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 300 ml mlieka
  • 125 ml šľahačkovej smotany
  • 1 zarovnaná ČL soli
  • 2 ČL kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • asi pol deci rumu
  • džem výraznej chuti na plnku alebo škoricový cukor na obaľovanie
  • olej na vysmážanie

 

Ingrediencie

Na šišky:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 300 ml mlieka
  • 125 ml šľahačkovej smotany
  • 1 zarovnaná ČL soli
  • 2 ČL kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • asi pol deci rumu
  • džem výraznej chuti na plnku alebo škoricový cukor na obaľovanie
  • olej na vysmážanie

 

Nutričné hodnoty

Ak patríte medzi tých, ktorí tie predsavzatia o diéte už trochu porušili, máme pre vás ďalší dôvod na zhrešenie. Napiekli sme si mäkkučké tradičné nadýchané šišky z lahodného cesta so šľahačkou. Či už si ich naplníte nejakým dobrým džemom, alebo si ich vysmažíte na štýl amerických „doughnut“ šišiek, chutiť vám budú určite – vďaka nadýchanému cestu.

Nadýchané šišky zo šľahačkového cesta

Postup:

  1. Do teplého mlieka rozrobíme kocku droždia, pridáme kryštálový cukor a necháme vykysnúť na kvások.
  2. Medzitým v mise zmiešame múku so soľou, pridáme žĺtky, rum a mlieko. Dolejeme vykysnutý kvások a vpracujeme cesto. Ideálne mixérom, cesto bude spočiatku lepkavé, ale trpezlivo nechajte mixér pracovať.
  3. Hotové cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku a pomúčenými rukami ho ešte trochu premiesime. Necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste na dvojnásobok objemu.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na mokrej doske asi na hrúbku 1 cm a vykrajujeme šišky. Ak budeme robiť plnené šišky, vykrojíme vždy dva a dva väčšie kruhy, do ich stredu dáme lyžičku džemu a spojíme ich, potom menším vykrajovátkom vykrojíme šišku, čím sa vlastne pekne zlepia boky a džem nevytečie.
  5. Plnené alebo prstencové šišky smažíme v rozpálenom oleji na strednej teplote (v dostatočnom množstve oleja tak, aby v ňom plávali) z oboch strán do zlatista.
  6. Vyberieme z oleja pomocou deravej naberačky, necháme odkvapkať.

Naše tipy:

  • Zostatkové kúsky cesta spolu premiesime a necháme podkysnúť, potom ich opäť rozvaľkáme a vykrajujeme šišky. Táto dávka vystačí asi na 12 ks väčších plnených alebo 16-20 ks amerických šišiek (podľa veľkosti vykrajovačky).
  • Ak si chceme pripraviť šišky na americký spôsob, vykrojíme si najprv väčší kruh a potom do stredu menší, aby nám ostal ako keby prstenec.
  • Ešte horúce obaľujeme v škoricovom cukre, džemové posypeme práškovým cukrom.
20 min