Kakaový srnčí chrbát

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Kakaový srnčí chrbát

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Na jednu formu:

  • 140 g práškového cukru
  • mletá vanilka (1/2 lyžičky)
  • 100 g mandlí na cesto
  • 40 g strúhanky
  • 2 lyžice rumu alebo rumovej príchute
  • 1 lyžica kakaa
  • 4 vajcia (žĺtky a bielky)
  • Štipka soli na vyšľahanie bielkovej peny

Na ozdobu:

  • ¼ čokolády na varenie Clever
  • Maslo v rovnakom pomere, ako čokoláda
  • 50 g mandlí
  • Maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy na pečenie
Ingrediencie

Na jednu formu:

  • 140 g práškového cukru
  • mletá vanilka (1/2 lyžičky)
  • 100 g mandlí na cesto
  • 40 g strúhanky
  • 2 lyžice rumu alebo rumovej príchute
  • 1 lyžica kakaa
  • 4 vajcia (žĺtky a bielky)
  • Štipka soli na vyšľahanie bielkovej peny

Na ozdobu:

  • ¼ čokolády na varenie Clever
  • Maslo v rovnakom pomere, ako čokoláda
  • 50 g mandlí
  • Maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy na pečenie

Nutričné hodnoty

Kakaový srnčí chrbát je známy a u nás typický a obľúbený dezert. Viete čo, ak máte dve formy, upečte rovno dva 🙂 Chuťové bunky celej rodiny si ho totiž veľmi rýchlo obľúbia.

Obľúbený kakaový srnčí chrbát

Postup:

  1. Najskôr si zapneme rúru, ktorá sa nám zatiaľ predhreje na 160 stupňov Celzia.
  2. Žĺtka oddelíme od bielkov a 100 g mandlí rozmixujeme v kuchynskom mixéri najemno.
  3. Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
  4. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do bieleho snehu.
  5. Začneme s prípravou cesta. Žĺtka v kuchynskom mixéri vyšľaháme spolu s cukrom. Prisypeme rozmixované mandle, strúhanku, kakao a rum. Všetko dobre premiešame a do cesta ešte ručne vmiešame ušľahaný sneh.
  6. Nadýchané cesto vlejeme do už pripravenej formy na srnčí chrbát a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Po upečení necháme formu s chrbtom asi desať minút stáť na a potom srnčí chrbát vyklopíme a mriežku, ktorú sme postavili na plech vystlaný papierom na pečenie.
  7. Zatiaľ čo nám bude srnčí chrbát chladnúť, pripravíme si čokoládovú polevu. V miske zmiešame približne rovnaké množstvo masla a čokolády na varenie.
  8. Polevu varíme vo vodnom kúpeli, teda v teplovzdornej miske nad hrncom s malým množstvom vody a občasne miešame. Keď sa obe suroviny spoja a vznikne nám jednotná čokoládová poleva, môžeme ju rovnomerne poliať upečený chrbát a navrchu ho ešte dozdobíme nahrubo pomixovanými mandľami.
  9. Kakaový srnčí chrbát necháme takto stuhnúť minimálne dve hodiny, až potom môžeme krájať a servírovať.

Náš tip:

  • Hodí sa k nemu vychladená čerstvá šľahačka. Prajeme vám dobrú chuť.
20 min