Burek na slano s tvarohom a syrom

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Burek na slano s tvarohom a syrom

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Nutričné hodnoty

Burek pozná každý, kto niekedy navštívil Chorvátsko, alebo niektorú balkánsku krajinu. Obľúbený je však aj u nás. Slaný, tvarohový, či syrový koláč, z cesta podobného lístkovému, si môžete ľahko pripraviť aj doma. Jednoduchá a chutná verzia bureku, s použitím tenkého štrúdľového cesta sa vždy podarí. Okrem syra sa dá plniť špenátom, zemiakmi či mletým mäsom. Fotorecept pre vás pripravila autorka blogu Moja turecká kuchyňa.

Burek je skvelý slaný balkánsky koláč

Postup:

  1. V miske prešľaháme metličkou mlieko, jogurt, vajce, olej, osolíme a okoreníme. Tvaroh a balkánsky syr nadrobíme do misky a premiešame. Rúru predhrejeme na 190 °C.
  2. Okrúhlu formu potrieme tenkou vrstvou oleja. Plát štrúdľového cesta pokvapkáme pár lyžicami jogurtovej zmesi a posypeme trochou tvarohu.
  3. Zatočíme do rolky a potom do tvaru slimáka. Uložíme do stredu formy. Takto pripravíme všetky pláty cesta a ukladáme ich do formy.
  4. Z jogurtovej zmesi si necháme pár lyžíc, ktorými potrieme povrch bureku, posypeme sezamom a černuškou, a dáme do vyhriatej rúry piecť.
  5. Keď je burek upečený do zlata, potrieme ho lyžicou masla a necháme ešte pár minút dopiecť.
  6. Po upečení necháme tento slaný koláč mierne vychladnúť a podávame. Chutí výborne aj na studeno.

Náš tip:

Do plnky môžeme zamiešať nasekané bylinky, napr. kôpor alebo petržlenová vňať. Namiesto balkánskeho syra vyskúšajte ovčiu bryndzu.
 
10 min