Bryndzové podplamenníky

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Bryndzové podplamenníky

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na náplň:

  • 250 g bryndze
  • 150 ml kyslej smotany
  • Plátky oravskej slaniny
  • Mleté čierne korenie, soľ
  • 1 cibuľa (alebo pár jarných cibuliek)
  • Čerstvý kôpor (môžeme vynechať)
  • Čerstvá pažítka
Ingrediencie

Na náplň:

  • 250 g bryndze
  • 150 ml kyslej smotany
  • Plátky oravskej slaniny
  • Mleté čierne korenie, soľ
  • 1 cibuľa (alebo pár jarných cibuliek)
  • Čerstvý kôpor (môžeme vynechať)
  • Čerstvá pažítka

Nutričné hodnoty

Májová bryndza je pojem a jedným z vydarených bryndzových receptov sú bryndzové podplamenníky. My sme pridali aj slaninku a upiekli sme ich do chrumkava.

Bryndzové podplamenníky

Postup:

  1. Z teplého mlieka, droždia , štipky cukru pripravíme kvások, ktorý necháme napučať 10 minút. Múku premiešame so soľou, pridáme kvások, vlažnú vodu a olej. Spracujeme mäkké, hladké a nelepivé cesto. Zakryté ho necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok, bude to trvať približne 1 hodinu.
  2. Kyslú smotanu premiešame s bryndzou (a kôprom) na hladký krém. Ochutíme mletým čiernym korením a opatrne osolíme, keďže bryndza je slaná.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a z každej vyvaľkáme ½ cm hrubú placku. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme pár minút podkysnúť. Medzitým si vyhrejeme rúru aj 220 °C. Cesto potrieme bryndzovou náplňou, posypeme plátkami cibule, kúskami slaniny a pečieme 15-25 minút do zlata. Podávame teplé, posypané nasekanou čerstvou pažítkou.
kouzunak veľkonočný koláč
10 min