Perkelt z hlivy je osvedčený recept na výbornú vegetariánsku alternatívu perkeltu. Najlepšou prílohou sú jednoduché halušky.
Hlivový perkelt s haluškami
Postup:
- Hlivu zbavíme tvrdých hlúbovitých častí a nakrájame ju na pásiky. Na oleji a troške masla orestujeme najemno nakrájanú cibuľu do sklovita.
- Pridáme nakrájanú hlivu, posolíme a spolu restujeme pár minút, kým hliva nezmäkne, a začne sa jemne opekať.
- Pridáme mletú rascu, sladkú papriku, mleté čierne korenie, kečup a horčicu. Zaprášime múkou a podlejeme vodou do dvoch tretín. Na miernom plameni dusíme asi 15 minút.
- Potom pridáme sladkú smotanu a všetko spolu povaríme ďalších 5 minút. Na záver ochutíme majoránkou, prípadne dosolíme a okoreníme.
- Podávame s cestovinami alebo haluškami.
- Halušky pripravíme štandardným spôsobom. Do misky nasypeme múku, osolíme a premiešame. Prilejeme vodu, vajíčko a spracujeme varechou lepivé, nie husté cesto. Vodu prilievame podľa potreby.
- Cez haluškovač pretlačíme cesto do vriacej vody a dobre premiešame, aby sa halušky nezlepili.
- Keď vyplávajú na povrch povaríme ich ešte asi 5 minút a následne scedíme. Opláchneme vlažnou vodou, necháme odkvapkať.
- Ešte teplé ich preložíme do misky a omastíme orieškom masla aby sa nezlepili.