Burizónové guľky v sladkom karameli

 | 

Čas prípravy: 

20 min

Čas varenia: 

55 min

Burizónové guľky v sladkom karameli

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie
  • 300 g cukru
  • 1 kondenzované mlieko
  • ½ masla
  • 2 až 3 vrecká burizónov
Ingrediencie
  • 300 g cukru
  • 1 kondenzované mlieko
  • ½ masla
  • 2 až 3 vrecká burizónov

Nutričné hodnoty

Burizónové guľky sú deťmi obľúbená vianočná, aj celoročná sladkosť. Tieto nepečené burizónové jednohubky s príchuťou karamelu sú ľahučké ako obláčik a sladké ako Vianoce. Ale najmä sú jednoduché na nákup ingrediencií aj prípravu.

Burizónové guľky sú ľahučké ako obláčik a sladké ako Vianoce

Postup:

  1. Najskôr vám dám jednu dobre mienenú radu. Počas prípravy pracujeme s karamelom, je teda dôležité od hrnca nikdy počas varenia neodchádzať, nevenovať sa zároveň niečomu inému. Nechcete predsa o hrniec prísť. Hovorím z vlastnej skúsenosti, počas začiatku môjho kuchárskeho učenia som ich takto zničila hneď niekoľko. Dokonca viac ako jeden počas jedného dňa.

  2. Začneme teda prípravou karamelu. Vo väčšom hrnci si rozpustíme cukor na miernom ohni. Počas varenia cukor neustále miešame, po chvíli, keď sa nám cukor rozpustí a vznikne teda karamel, pridáme rozpustené maslo a ďalej miešame.

  3. Po krátkej chvíli pridáme ešte kondenzované mlieko a stále miešame. Keď sa zmes dobre premieša sporák vypneme a do ešte teplej karamelovej zmesi vsypeme burizóny. Zmes znova veľmi dobre premiešame a necháme chvíľu bokom vychladnúť.

  4. Zatiaľ si pripravíme na väčšiu tácku muffinové košíčky. Veľkosť nechám na vás, na oslavy sa hodia určite menšie veľkosti a len tak na doma, aby s nimi nebolo veľa práce postačia košíčky väčšie.

  5. Keď je zmes chladnejšia, ale stále ešte teplá na dotyk, rukami umytými v studenej vode tvarujeme guličky, ktoré potom vkladáme do muffinových košíčkov. Pokiaľ sa nám zmes začne trochu lepiť na ruky, znovu ich opláchneme v studenej vode a ďalej pokračujeme v tvarovaní.

  6. Hotové gule necháme ešte trochu vychladnúť, ale prakticky ich môžeme ihneď konzumovať, dobrú chuť.

  7. Mám pre vás malý tip, ak práve nemáte po ruke burizóny, môžete použiť napríklad raňajkové kukuričné ​​lupienky, chutia rovnako dobre.

  8. Burizónové alebo kukuričné "cornflakes" guľky môžete deťom, spolu s orieškami a mandarínkami, pripraviť a pridať aj do domácich Mikulášskych balíčkov, alebo im ich pridávať do desiatovej krabičky, ako domácu sladkosť.
30 min