Domáce makové rezance pre deti aj dospelých s tajným tipom na záver receptu! Makové rezance sú obľúbené jedlo z detských čias. Sú vynikajúce a plné vápnika. Ak namiesto masla a cukru použijeme prepustené maslo ghee a cukru o niečo menej a trstinového, budú ešte o kúsoček zdravšie.
Domáce makové rezance s topeným maslom ghee a trstinovým cukrom
Postup:
- Cesto: Na pracovnú dosku nasypeme múku, pridáme soľ, premiešame a urobíme v strede jamku. Do nej rozklepneme vajíčka a prilejeme vodu. Spracujeme tuhšie, ale vláčne cesto. Sformujme ho do bochníka a necháme ho prikryté napríklad miskou pol hodinu odpočívať.
- Medzitým si pripravíme prepustené maslo - tzv. maslo ghee. Do hrnca vložíme celú kocku masla a na najslabšom plameni ho rozpúšťame. Nemiešame. Keď sa maslo rozpustí a začne bublať, zbierame lyžicou z povrchu vyzrážanú bielkovinu. Takto postupujeme, kým nám v hrnci nezostane len zlaté prepustené maslo. Precedíme ho do čistého pohára cez sitko a gázu alebo čisté plátno. Čo nespotrebujeme v recepte, odložíme do chladu a používame namiesto oleja, či masla na varenie. Má príjemnú, orieškovú vôňu a chuť.
- Odpočinuté cesto rozvaľkáme na tenko, dobre ho pomúčime, aby sa nám nelepilo. Nakrájame ho na dlhé, asi 5 cm široké pásy, a necháme ešte chvíľu obschnúť, rezance sa budú lepšie krájať. Keď cesto preschlo, každý plát ešte pomúčime a naskladáme ich na seba. Ostrým nožom potom krájame široké rezance.
- Takto pripravené uvaríme vo vriacej vode, po vyplávaní na hladinu ich ešte chvíľu povaríme a scedíme. Ešte horúce prehodíme do panvice, kde sme si nechali pár lyžíc ghee. Premiešame, posypeme makom a trstinovým cukrom a znovu zľahka premiešame. Ihneď podávame, na tanieri ešte môžeme posypať makom a cukrom.