Slané pečivo na oslavu – klobáskové koláčiky

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Slané pečivo na oslavu – klobáskové koláčiky

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 350-400 g hladkej múky
  • 125 g Hery
  • 125 g masla
  • 2 dcl kyslej smotany
  • 2 nožičky klobásy
  • 1 vajíčko
  • soľ
  • strúhaný syr, napr. eidam alebo gouda
  • sezam, celá rasca na posypanie (možno vynechať)
Ingrediencie
  • 350-400 g hladkej múky
  • 125 g Hery
  • 125 g masla
  • 2 dcl kyslej smotany
  • 2 nožičky klobásy
  • 1 vajíčko
  • soľ
  • strúhaný syr, napr. eidam alebo gouda
  • sezam, celá rasca na posypanie (možno vynechať)

Nutričné hodnoty

Slané pečivo na oslavu - nápadne sa podobá lineckým koláčikom, ale nedajte sa pomýliť! Toto super jednoduché a chutné slané pečivo sa u vás určite stane hitom osláv!  Z uvedenej dávky pripravíte 2 veľké plechy a verte mi, urobte ich radšej z dvojnásobnej dávky. S cestom sa výborne pracuje, po zamiesení potrebuje čas v chladničke, takže najlepšie je pripraviť si ho večer a druhý deň môžeme piecť. Po upečení sa krekry nafúknu podobne ako pagáčiky a s prižmúrením jedného oka tak aj chutia 😉

Výborné slané pečivo na oslavu

Môžete ich pripraviť aj bez klobásky, v tom prípade voľte kombináciu s výraznejším syrom, napr. gouda s parmezánom a posypte semienkami alebo celou rascou.  Chutia výborne k vínu či pivu, alebo aj ako doplnok napr.  k syrovým tanierom.

Postup:

  1. Z 350 g hladkej múky, masla,  Hery a kyslej smotany vypracujeme jemné cesto. Ak je príliš lepivé, prisypeme viac múky. Cesto zabalíme do fólie alebo vložíme do  uzatvárateľnej nádoby. Takto ho vložíme minimálne na 12 hodín do chladničky.
  2. Rúru si predhrejeme na 180 °C (klasický spodný aj horný ohrev). Dva veľké plechy vystelieme papierom na pečenie. Ak máme plechy s nepriľnavou vrstvou, papier na pečenie môžeme vynechať. Cesto rozdelíme na 2 časti a z každej vyvaľkáme plát hrubý 4-5 mm.  Vykrajujeme kvetinky alebo kolieska. Zo zvyškov cesta vykrojíme malé kolieska.
  3. Poukladáme na plech a každé koliesko potrieme rozšľahaným vajíčkom a posolíme (keďže do cesta nešla žiadna soľ, treba ich posoliť, inak budú mdlé). Do stredu položíme koliesko klobásky, potrieme vajíčkom a navrch položíme malé koliesko cesta. Opäť potrieme vajíčkom a posypeme strúhaným syrom alebo sezamom.
  4. Pečieme do zlata približne 20-25 minút pri 180°C. Po upečení ich necháme chvíľu schladnúť na plechu a potom presunieme na tanier a necháme úplne vychladnúť.
30 min