Musím sa s vami podeliť o tento recept na citrónovo-makový koláč, pretože nielenže skvelo vyzerá, ale každý milovník maku si ho v našej rodine pochvaľuje. Jemný tvarohový krém s mascarpone a citrónový puding navrchu, to je naozaj skĺbenie chutí, ktoré musíte vyskúšať.
Citrónovo-makový koláč s jemným krémom a pudingom
Postup:
- Pripravíme si cesto: najskôr si rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia a dno formy vyplníme papierom na pečenie.
- Vajcia a cukor v miske vyšľaháme ručným šľahačom do peny. Potom za stáleho šľahania pridávame olej a vodu. V inej miske zmiešame múku a prášok do pečiva, prisypeme k pene a prešľaháme. Ďalej prisypeme mak a citrónovú kôru. Cesto znova prešľaháme.
- Plech dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi 30 minút. Po vybratí necháme vychladnúť.
- Príprava krému: v miske zmiešame tvaroh, mascarpone, 3 lyžice práškového cukru a všetko spolu dôkladne zamiešame.
- Smotanu na šľahanie so stužovačom šľahačky a cukrom si vyšľaháme zvlášť, a potom šľahačkovú zmes pridáme k tvarohu a mascarpone. Pozor, aby sme šľahačku neprešľahali (nešľahať príliš dlho), mohla by sa nám zraziť.
- Ak už je cesto vychladnuté, môžeme naň krém rovnomerne rozotrieť a následne dáme chladiť do chladničky. Najlepšie celú noc.
- Puding: vodu, cukor a pudingový prášok za stáleho miešania privedieme k varu. Od doby varu varíme ešte cca 1 minútu. Puding z platne odstavíme a za občasného miešania ho necháme chladiť cca 10 minút. Potom ho môžeme rovnomerne naliať na dezert, snažíme sa ho naniesť na celú plochu dezertu, nakoniec ho ešte nožom opatrne rozotrieme.
- Hotový makový koláč dáme chladiť do chladničky, najlepšie cez noc.
- Ďalší deň, keď ho budeme krájať, použijeme nôž, striedavo namáčaný v horúcej vode a po každom reze utrieme utierkou. Dobrú chuť.
Náš tip:
- Ako každý neprofesionál si lámem hlavu ako dezert nakrájať, aby bol úhľadný a rez čistý. Tentokrát som sa pripravila už dopredu a vypýtala si pár rád od skúsených susediek v okolí. Ich dezerty na rodinných oslavách vždy vyzerajú ako z cukrárne.
- Trik spočíva v tom, že všetky používajú dlhý vrúbkovaný nôž, ktorý sa ale líši od noža na pečivo tým, že je tenký. Naviac si uvaria vodu, nalejú ju do vysokého džbánu a predtým ako prvýkrát dezert nakroja, nechajú v ňom nôž nahriať. Po každom reze nôž utrú do utierky a znovu na pár sekúnd nôž do vody namočia. Skúsila som postupovať presne podľa ich návodov a musím uznať, tak krásne nakrájaný dezert sa mi nikdy nepodaril.