Nepoznám rodinu v ktorej by zemiakové placky neboli obľúbené. Každá rodina ich však robí trochu inak. U nás je obľúbený práve tento recept - kuracia pečienka v zemiakovej placke, ktorý si vychvaľuje nielen pánska časť rodiny. Ak sa zemiakovým plackám vyhýbate pre náročnosť na prípravu, naozaj nemusíte. Stačí len niekoho poprosiť aby oškrabal zemiaky a zvyšok už ide od ruky, jedna báseň.
Kuracia pečienka v zemiakovej placke
Postup:
- Zemiaky očistíme a nastrúhame najemno, buď ručne alebo na kuchynskom robote. Ak púšťajú veľa vody, tekutinu aspoň sčasti odlejeme, vyhneme sa tak zbytočnému pridávaniu väčšieho množstva múky do nášho receptu.
- V miske si nastrúhané zemiaky, osolíme, pridáme vajce, cesnak, majoránku a hladkú múku. Cesto dobre premiešame. Konzistencia by mala byť tak akurát - ani riedke, ani husté.
- Ďalší, no veľmi dôležitý krok je nechať dostatočne rozpáliť panvicu s trochou oleja. Oleja použijeme len trochu, aby panvica bola lesklá, ale nechceme, aby placka v oleji plávala.
- Naberačkou naberieme cesto, vylejeme na panvicu a krúživými pohybmi cesto dnom naberačky rozotrieme po panvici. Placku necháme smažiť do tej doby, kým nebude zospodu zlatistá. Ak by sme s ňou chceli pohybovať skôr, mohla by sa nám potrhať. Potom placku otočíme a pečieme do zlatista aj z druhej strany.
- Takto vyprážame placky jednu po druhej, občas dolievame trochu oleja, aby panvica zostávala mastná.
- Ak sme šikovní, už pri smažení placiek môžeme kuracie pečienky nakrájať na malé kúsky, prípadne odstrániť malé blanky, ktoré ich spájajú.
- Na ďalšej panvici a kvapke oleja si ich opražíme do mäkka, pridáme cesnak, korenie, kečup, horčicu a worcesterskú omáčku. Všetko premiešame, aby sa chute spojili a môžeme dosoliť a ochutnať.
- Na tanieri placku servírujeme spolovice naplnenou pečienkou, ktorú druhou polovicou prekryjeme. Môžeme ešte navrch nastrúhať trochu tvrdého syra. Dobrú chuť.