Pokiaľ vo vašom jedálničku absentuje králičie mäso, mali by ste to rýchlo napraviť. Mäso je veľmi jemné a diétne. Podobá sa trochu kuraciemu. Pečený králik je veľmi jednoduchý recept. Hlavnou fintou je mäso naložiť do marinády minimálne na jednu hodinu, najlepšie samozrejme na celý deň, a až potom ho upiecť. Králik je u nás pomerne málo využívané mäso, ale ako sa hovorí ... skúste ho aspoň raz a potom to už pôjde samo.
Lahodný pečený králik s roztlačenými zemiakmi na cibuľke a slaninkou
Postup:
- Minimálne hodinu vopred, alebo aj deň vopred, zmiešame všetky suroviny v miske a mäso marinádou pekne obalíme. Uložíme do misky, ak ho marinujeme hodinu, necháme ho odležať na linke. Pokiaľ mäso budeme marinovať dlhšie, odložíme ho do chladničky a hodinu pred pečením vyberieme na linku.
- Predhrejme si rúru na 200 stupňov Celzia, mäso dáme do pekáča, podlejeme trochou vody, zasypeme cibuľou, prikryjeme a pečieme cca 90 minút. Potom mäso odkryjeme a pečieme ďalších 30 minút stále na 200 stupňoch Celzia.
- Podávame s roztlačenými zemiakmi ...
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na štvrtiny, vložíme do hrnca s vodou, osolíme a uvaríme do mäkka.
- Medzitým si slaninu a cibuľku opražíme na panvici do zlatista.
- Keď sú zemiaky mäkké, zlejeme vodu, trochu ich popučíme, pridáme maslo, premiešame a nakoniec vmiešame slaninu s cibuľou. Dobrú chuť.