V sychravom jesennom čase nie je na škodu si posilniť imunitu a doplniť vitamíny. Vyskúšajte nabudúce namiesto klasického gulášu túto netradičnú ale zato výbornú a zdravú (vegetariánsku) verziu. Uvidíte, že sa zavďačíte aj mäsožravcom, ktorí si pri dobrote akou je guláš z hlivy na mäso ani nespomenú.
Guláš z hlivy plný vitamínov
Postup:
- Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata.
- Medzitým si hlivu nakrájame na väčšie kúsky, papriky na pásiky a zemiaky na kocky (tie necháme ponorené vo vode, aby nezhnedli).
- K cibuli prisypeme obe papriky, rascu a rýchlo premiešame. Opekáme len pár sekúnd, aby paprika nezhorkla. Pridáme nakrájanú hlivu, premiešame, aby sa dobre obalila zmesou cibule a korenia, pridáme pretlačený cesnak, opäť premiešame a zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a zamiešame.
- Privedieme k varu, stíšime plameň a varíme približne 30-40 minút do mäkka. Po 20 minútach varu pridáme nakrájanú papriku a kocky zemiakov.
- Keď sú zemiaky mäkké, pridáme ešte sušenú majoránku a necháme ešte minútku povariť. Guláš z hlivy podávame posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou a ako prílohu čerstvý chlieb.
Vedeli ste, že:
- Hliva ustricová je dostupná a veľmi zdravá drevokazná huba. Patrí medzi najobľúbenejšie a najzdravšie huby, ktoré môžete skvele využiť v kuchyni aj do polievok, omáčok, zapekaných, dusených a smažených jedál. A nielen výborne chutí, ale obsahuje aj veľa cenných látok. Tie pomáhajú v boji s infekciami, majú regeneračné účinky, posilňujú imunitu, priaznivo vplývajú na cievny systém. Okrem vitamínov (B, D, C, K), minerálov (meď, jód, železo, selén, zinok) a vlákniny obsahuje látku, ktorá ju robí výnimočnou – betaglukány. Je to látka, ktorú nezničíte vysokými teplotami, čiže ani varením alebo pečením. Betaglukán teda posilňuje organizmus, pomáha v boji s infekciami a má vplyv na regeneráciu tkaniva.