Zapekaná brokolica – brokolicový nákyp

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Zapekaná brokolica – brokolicový nákyp

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Pre 5-6 osôb:

  • 2 čerstvé brokolice
  • 5 vajec, žĺtky a bielky zvlášť
  • 200 g strúhaného tvrdého syra (napr. gouda, alebo mozzarella na strúhanie)
  • strúhanka
  • cca 60 g masla
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
Ingrediencie

Pre 5-6 osôb:

  • 2 čerstvé brokolice
  • 5 vajec, žĺtky a bielky zvlášť
  • 200 g strúhaného tvrdého syra (napr. gouda, alebo mozzarella na strúhanie)
  • strúhanka
  • cca 60 g masla
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku

Nutričné hodnoty

Brokolica je vynikajúca v rôznych zapekaných jedlách. Stačí ju chvíľu povariť a potom zapiecť podľa želania. V tomto recepte si brokolicu určite zamilujete. Zapekaná brokolica so syrom s chrumkavou kôrkou je jednoducho neodolateľná. Vychutnajte si brokolicu ako ľahký  obed v bistro štýle s pestrým zeleninovým šalátom. S jemnou zemiakovou kašou a poľníčkovým šalátom  to bude zas sýta večera.

Zapekaná brokolica - jedlo, ktoré môžete jesť celý deň

Postup:

  1. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, stonku ošúpeme a tiež nakrájame na kúsky. Všetko spolu povaríme 5 minút. Scedíme a  necháme schladnúť.
  2. Medzitým si zohrejeme rúru na 170 °C, oddelíme žĺtky od bielkov. Nastrúhame syr a zapekaciu nádobu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
  3. Brokolicu nasekáme na drobnejšie kúsky, dáme do väčšej misky. Pridáme strúhaný syr, žĺtky, pretlačený cesnak, hrsť strúhanky , sódu, soľ a mleté čierne korenie. Všetko spolu dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme  tuhý sneh, ktorý na záver opatrne stierkou zamiešame do brokolicovej zmesi.
  4. Zmes rozotrieme do pripravenej zapekacej nádoby a povrch dobre zarovnáme. Navrch poukladáme plátky masla a posypeme ešte strúhankou.
  5. Zapekáme  približne 45 minút do zlata.  Necháme chvíľu vychladnúť a podávame.
  6. Nákyp chutí výborne teplý aj za studena.  Je ideálny do práce ako obed do krabičky.  Pripravte si k nemu napr. zemiakové pyré a jednoduchý zeleninový šalát.
 

Naše tipy:

  • Ak ste milovníkom sýtejších jedál a mäsa, k základnému nákypu môžete ešte pridať na kocky nakrájané údené mäso, alebo kúsky opečenej šunky.
  • Stopky z brokolice veľa ľudí pokladá za odpad. Vy ju rozhodne nevyhadzujte, dobre ju ošúpte a keď ju ochutnáte, zistíte , že za surova pripomína mladý kaleráb.  Stonku nasekajte a tiež použite do nákypu.
30 min