Takmer každá krajina má svoj typický variant jablkového koláča. Na Slovensku je to rozhodne jablkové pité. Vo Francúzsku je to známy Tarte tatin, v Holandsku Appletaart. Tradičný Apple pie sa podobá tomu holandskému, ale pochádza z Anglicka.
Tradičný Apple pie je skvelý
Postup:
- Ako prvé pripravte cesto, ktoré musí postáť v chladničke. Do kuchynského robota s nástavcom nožov nasypte všetky sypké suroviny. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo, jablčný ocot, studenú vodu a pulzovaním rozmixujte. V prípade potreby dolejte trochu vody. Cesto by malo byť trochu lepkavé. Vyberte cesto, roztlačte ho do tvaru disku (aby sa rýchlejšie vychladilo) a zabaľte do potravinovej fólie. Nechajte ho v chladničke odpočívať minimálne 1 hodinu.
- Kým sa cesto chladí, nachystajte náplň. Jabĺčka ošúpte a očistite. Na rozohriatu panvicu nasypte na tenké plátky nakrájané jablká, nepridávajte žiaden tuk. Posypte ich mletou škoricou, cukrom, kukuričným škrobom, kôrou a šťavou z citróna a nadrvenými semienkami kardamómu. Po premiešaní prikryte panvicu pokrievkou a za občasného miešania duste asi 10 minút. Plátky jabĺk by mali byť mäkké, ale mali by držať tvar a nerozpadať sa. Preto dávajte pozor aby ste ich nerozvarili. Po odstavení pridajte do jabĺk vanilkový extrakt a premiešajte. Nechajte vychladnúť.
- Cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 2 mm a naplňte ním tortovú formu s priemerom 20 cm po celom obvode, zvyšok cesta orežte a použite na mriežkovanie. Formu s cestom dajte na chvíľu do chladničky, pred pečením dno popichajte vidličkou. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 25 minút. Cesto by malo byť po vytiahnutí upečené.
- Zvyšné cesto vyvaľkajte a narežte na tenké pásiky. Naplňte koláč jablkovou náplňou a prepletajte jednotlivé pásiky. Potrite vyšľahaným vajíčkom a posypte cukrom. Pečte pri teplote 180 stupňov ďalších 25 minút, alebo kým bude cesto na vrchu upečené. Jablkový pie podávajte posypaný práškovým cukrom alebo s omáčkou zo slaného karamelu.
- Apple pie sa skladá z dvoch vrstiev cesta a jablkovej náplne. Vrchné cesto môže byť kladené vcelku alebo jednotlivými pásikmi do tvaru mriežky. Najčastejšie sa podáva so šľahačkou alebo zmrzlinou. A práve anglickú/americkú verziu jablkového koláča sme tento raz pre vás vyladili, vychutili a pripravili.
- Najdôležitejší a zároveň najlepší na tomto koláči je pomer cesta a náplne. Náš jablkový koláč je jabĺčkami naplnený do prasknutia. Preto je taký šťavnatý. Napokon, už pri prvom pohľade naň vám musia tiecť slinky. A verte nám, tak dobre ako vyzerá aj chutí. Pripravili sme si k nemu aj slaný karamel a to isté odporúčame aj vám. Tá kombinácia je neprekonateľná a vy už nikdy, ale nikdy nebudete chcieť iný jablkový koláč.
Náš tip:
- Vypracované cesto zabalené v potravinovej fólii vydrží v chladničke pokojne týždeň, v mrazničke mesiac, takže si ho môžete pripraviť dopredu. Množstvo cesta v tomto recepte bude postačovať presne na daný rozmer formy a vrchné mriežkovanie. V prípade, že sa nechcete babrať s vyrezávaním cesta a mriežkovaním, urobte jeden a pol až dvojnásobnú dávku cesta a vrch koláča prekryte cestom v tvare kruhu. Pred pečením ale vrch narežte, aby mal kadiaľ unikať vzduch.