Teľacie soté na hubách a zelenine so zemiakmi

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Teľacie soté na hubách a zelenine so zemiakmi

Miro Kubečka
Miro Kubečka

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 600 g teľacieho močingu
  • 50 g sušených húb
  • 1 paprika pokrájaná nadrobno
  • 2 paradajky pokrájané na kocky
  • 1 pokrájaná cibuľa
  • 2 pokrájané strúčiky cesnaku
  • 8 stoniek tymianu
  • 3 bobkové listy
  • mleté čierne korenie a soľ
  • 1/3 ČL rasce
  • 200 ml červeného vína
Ingrediencie
  • 600 g teľacieho močingu
  • 50 g sušených húb
  • 1 paprika pokrájaná nadrobno
  • 2 paradajky pokrájané na kocky
  • 1 pokrájaná cibuľa
  • 2 pokrájané strúčiky cesnaku
  • 8 stoniek tymianu
  • 3 bobkové listy
  • mleté čierne korenie a soľ
  • 1/3 ČL rasce
  • 200 ml červeného vína

Nutričné hodnoty

Teľacie mäso sa vyznačuje svojou jemnosťou, šťavnatosťou a bledoružovou farbou. Je obľúbené aj u šéfkuchárov, ktorí ho pripravujú v reštauráciách. Obsahuje viac vody ako tuku, a preto je toto mäso dobre stráviteľné a používa sa pri príprave diétnych receptov. Teľacie soté na hubách a zelenine je jedlo, ktoré vám určite nikto neodmietne. Výborná kombinácia jemného teľacieho mäsa, zeleniny a kvalitného červeného vína a byliniek - cítite už tú vôňu soté?

Teľacie soté - jemné a šťavnaté

Postup:

  1. Mäso nakrájame, odstránime veľké šľachy a vhodíme do rozpáleného liatinového hrnca alebo hlbokej panvice.
  2. Opečieme ho, potom pridáme cibuľu, cesnak a po chvíli prilejeme víno.
  3. Pridáme papriku, paradajku a sušené huby, rascu, bobkový list a koreniny.
  4. Dusíme na miernom ohni asi 60 minút.

Náš tip:

  • Ako príloha sa hodia mladé malé zemiaky uvarené v šupe, jemne roztlačené a opečené na bravčovej masti a mladej cibuľke.
 

Teľacie mäso – ako pripravovať rôzne časti:

  1. Veľký orech –na prípravu rolád a na pečenie.
  2. Malý orech – patrí k šťavnatým a najkvalitnejším častiam teľaciny. Používa sa na pečenie a na prípravu rolád, a tiež z neho možno pripraviť klasické rezne.
  3. Krátky sval – na dusenie, a tiež vyprážanie.
  4. Svalovník – najjemnejšia a najkvalitnejšia časť mäsa, používa sa na prípravu steakov, medailónikov, prípravu minútok, na pečenie, dusenie a plnenie.
  5. Karé – jemné a kvalitné mäso, rovnako ako svalovník
  6. Krk – na mletie, dusenie, plnenie, pečenie a grilovanie.
  7. Plece –na prípravu gulášov, pečenie, mletie, dusenie a tiež na prípravu medailónikov.
  8. Hruď – na pečenie, dusenie, plnenie a na prípravu polievok.
  9. Koleno a nožičky – na pečenie a dusenie. Kolená sú veľmi chutné aj grilované.
  10. Nohy – na prípravu vývaru.
30 min