Hľadáte aj vy každé leto nové recepty na spracovanie cukety, lebo vám prerástla cez hlavu? Alebo ak ste len prosto milovník tejto vynikajúcej a variabilnej zeleniny a nemáte jej nikdy dosť, máme pre vás na stránke výborné recepty z cukety. A teraz pridávame aj recept, ktorým zabijete pár múch jednou ranou. Náramne si pochutíte, spotrebujete prebytok cukiet a urobíte si zásoby na horšie časy. Náš „cuketový tatarák“, alebo jednoducho zmes na hrianky, využijete nielen na chlieb. Môžete ho zamiešať do cestovín, pripraviť na spôsob leča s vajíčkom a klobáskou, zamiešať do duseného mäsa, alebo ho môžete len tak vyjedať z pohára. Garantujeme vám, že ak ho vyskúšate, nebudú vám nabudúce cukety stačiť.
Recepty z cukety - cuketový tatarák nielen na hrianky
Postup:
- Rúru zohrejeme na 200 °C. Cukety umyjeme a nastrúhame nahrubo. Cibuľu rozpolíme, a nakrájame na tenké plátky. Cesnak nakrájame na plátky.
- Vo väčšom hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu a cesnak a osmahneme do sklovita. Pridáme cuketu, osolíme a dusíme spolu asi 5 minút. Potom pridáme ostatné ingrediencie a všetko spolu dobre premiešame. Podlejeme trochou vody (cca 1 dcl) a necháme prevrieť.
- Preložíme na veľký plech a pečieme približne 1 a ½ až 2 hodiny úplne domäkka. Občas premiešame a ak treba, podlejeme trochou vody.
- Hotová zmes by mala byť hustá a všetka tekutina odparená. Ešte horúce plníme do čistých fliaš a dobre uzatvoríme. Ak chceme mať istotu, môžeme poháre krátko sterilizovať, ale nie je to nutné.
Hrianky s cuketovým tatarákom:
- Na plech rozložíme plátky chleba necháme pod grilom opiecť z oboch strán do zlata.
- Potom nahrubo potrieme cuketovou zmesou, posypeme syrom a podávame.
- Syr môžeme aj krátko zapiecť pod grilom.
- Milovníci mäsa si môžu pred zapečením pridať na chlieb tenké plátky klobásky.