Plnená zemiaková placka je evergreen, ktorý všetkých poteší. Ak teda máte radi túto slovenskú klasiku, určite si recept uložte a vyskúšajte. Pokiaľ doma práve nemáte bravčové mäso, pokojne ho môžete zameniť za kuracie, alebo dokonca za vegetariánsku náhradu.
Plnená zemiaková placka je klasika
Postup:
- Začneme s prípravou mäsa. Cibuľu ako prvú nakrájame na menšie kúsky. Mäso tiež nakrájame na kocky. Veľkosť zvolíme podľa preferencií stravníkov. Osolíme ho a zľahka okoreníme. Pridáme dve lyžice sójovej omáčky spolu s rascou. Všetko dôkladne premiešame.
- Cibuľu osmažíme na masti, keď si všimneme, že začína byť ľahko opečená, pridáme k nej ochutené mäso. Za stáleho miešania na panvici opekáme, kým sa nám mäso neopečie zo všetkých strán do mäkka. Môžeme ešte pridať aj trochu studenej vody a mäso podusiť. Nakoniec ešte pridáme paradajkový pretlak a horčicou. Znovu všetko premiešame, privedieme do varu a odstavíme.
- Vrhneme sa na prípravu placiek. Zemiaky aj cibuľu s cesnakom očistíme a nastrúhame. Skvelým pomocníkom nám bude kuchynský robot.
- Nastrúhané suroviny vo väčšej mise zmiešame s vajcami, soľou, čiernym korením, pretlačeným cesnakom. Nakoniec cesto zaprášime múkou. Koľko použijeme múky záleží od typu zemiakov, ktoré sme použili. Cesto nesmie byť ani príliš riedke, ani husté. Pozri fotky postupov.
- Z hotového cesta vyprážame na olejom vymastenej panvici placky, ktoré po niekoľkých minútach pečieme z oboch strán. Pokiaľ sa vám nedarí placky robiť veľké a tenké, začnite s plackami malými, lepšie sa vám s nimi bude manipulovať.
- Hotovú placku potom servírujte na tanier naplnenú mäsovou zmesou a zasypané strúhaným syrom. Dobrú chuť. nadrobno slaninu, cesnak a cibuľu, chilli papričky zbavíme semien a tiež nakrájame nadrobno.
- Toto jedlo je veľmi sýte a rozhodne si nevyžaduje prípravu a podávanie polievky vopred. Naopak vám k nemu dobre padne pohár piva, alebo vychladeného bieleho vína.