Pečené kura plnené kyslou kapustou a slaninou

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Pečené kura plnené kyslou kapustou a slaninou

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1 celé kura (cca 1,5 kg)
  • 1 cibuľa
  • 500 g kyslej kapusty
  • 100 g údenej slaniny
  • 1 lyžica celej rasce
  • svetlé pivo na podlievanie
  • soľ a mleté čierne korenie
  • bravčová masť alebo olej na vymazanie pekáča
  • 1 kg menších zemiakov
Ingrediencie
  • 1 celé kura (cca 1,5 kg)
  • 1 cibuľa
  • 500 g kyslej kapusty
  • 100 g údenej slaniny
  • 1 lyžica celej rasce
  • svetlé pivo na podlievanie
  • soľ a mleté čierne korenie
  • bravčová masť alebo olej na vymazanie pekáča
  • 1 kg menších zemiakov

Nutričné hodnoty

Pečené kura je určite jedným z najobľúbenejších nedeľných obedov. Nie je s ním veľa práce, pretože rúra urobí všetku prácu za vás, môžete ho pripraviť a ochutiť na tisíc spôsobov a dokonca ak k nemu pridáte do pekáča napr. zemiaky, máte jednou ranou postarané aj o prílohu.  Vyskúšajte aj toto pečené kura s náplňou z kyslej kapusty s pečenými zemiakmi. Mäso bude vďaka náplni z kapusty neskutočne šťavnaté.  A navyše vám ukážeme, ako pomocou kuchynského špagátu previazať kura pred pečením, aby sa rovnomerne upieklo.

Pečené kura

Postup:

  1. Celé kura umyjeme, osušíme papierovou utierkou a dobre posolíme z každej strany.
  2. Rúru zohrejeme na 200 °C. Pekáč vymažeme olejom alebo bravčovou masťou.
  3. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno. Slaninu nakrájame na kocky a opečieme ju na panvici. Prebytočný tuk zlejeme a uchováme na neskôr. K slanine pridáme cibuľu a spolu opekáme, kým je cibuľa do sklovita.
  4. Kapustu scedíme a nahrubo nakrájame. Primiešame k slanine a cibuli a podusíme spolu 5 minút, kým sa vyparí prebytočná tekutina. Touto náplňou naplníme kura a otvor cez ktorý sme kura naplnili spojíme špáradlami.  (ak nám z náplne zostane, podusíme ju o čosi dlhšie a odložíme si ju k podávaniu). Kura ešte previažeme špagátom – pomáha to rovnomernejšiemu pečeniu (viď foto návod) a vložíme chrbtom nadol do pekáča. Potrieme výpekom zo slaniny, posolíme, okoreníme a posypeme rascou.  Podlejeme asi 50 ml piva a dáme piecť. Pečieme 40 minút až 1 hodinu, občas podlievame  výpekom, vodou alebo pivom.
  5. Medzitým, ako sa kura pečie, zemiaky ošúpeme (ak majú peknú šupku, tak ich len vydrhneme kefkou pod tečúcou vodou), väčšie kúsky prekrojíme, menšie ponecháme vcelku. Naskladáme ich v jednej vrstve do zapekacej nádoby, pokvapkáme olejom, posolíme a okoreníme. Vložíme do rúry a pečieme spolu s kuriatkom.
  6. Po hodine pečenia, kura opatrne otočíme a necháme opiecť aj z druhej strany približne 10-15 minút. Potom kura ešte raz opatrne otočíme, rúru prepneme na funkciu gril a zapekáme do zlatista. Pod grilom sa zároveň dopečú aj zemiaky. Celková doba pečenia kuriatka by mala byť 1,20 h– 1,40 h.
  7. Hotové pečené kura a zemiaky vyberieme z rúry a necháme 10 minút odpočívať.  Potom naporcujeme a podávame spolu so zemiakmi, výpekom a zvyšnou kapustovou plnkou.
30 min