Pečená zelenina je skvelé jedlo v chladných dňoch. Zužitkovať môžete akúkoľvek zeleninu, ktorú máme k dispozícii. Stačí vhodné korenie, dobrý olivový olej a pochúťka “z jedného plechu” je raz dva hotová. Ako prílohu vyskúšajte jemnú zemiakovú kašu, ktorú si môžeme vylepšiť smotanou, bude ešte lepšia.
Pečená zelenina pochúťka “z jedného plechu” podávaná s jemnou zemiakovou kašou
Postup:
- Zeleninu očistíme a nakrájame na približne rovnako veľké kúsky (tekvicu a batáty môžeme nakrájať na väčšie kúsky, upečenú sa rýchlejšie ako ostatná zelenina).
- Poukladáme na plech, pridáme celé strúčiky cesnaku, vetvičky rozmarínu, posolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
- V miske zmiešame olivový olej, kurkumu, papriku a rascu. Ochuteným olejom zeleninu rovnomerne pokvapkáme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 30-40 minút.
- Medzitým si pripravíme zemiakovú kašu: zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode domäkka. V hrnci zohrejeme mlieko a smotanu, pridáme maslo a necháme rozpustiť. Keď sú zemiaky uvarené, zlejeme ich, pridáme mlieko so smotanou a maslom a ručným šľahačom vymiešame dohladka. Ochutíme mletým muškátovým orieškom prípadne dosolíme.
- Zemiakovú kašu podávame s pečenou zeleninou a môžeme posypať čerstvými bylinkami ak máme.