Musaka z paradajok a baklažánov

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Musaka z paradajok a baklažánov

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie

Na bešamelovú omáčku:

Ingrediencie

Na bešamelovú omáčku:

Nutričné hodnoty

Musaka je jedlo, ktoré si každý z nás spája s dovolenkou, gréckym slnkom a morom. Je to sýte letné jedlo s chuťou zrelých paradajok a baklažánov.  Najlepší čas, kedy si dopriať Musaku je určite leto.

Musaka - tradičné letné grécke jedlo

Postup:

  1. Cibuľu nakrájame na jemno a cesnak na plátky. Spolu ich orestujeme v hrnci na olivovom oleji. Potom na orestovanú cibuľku s cesnakom pridáme mleté hovädzie mäso a po cca 5 minútach prisypeme petržlenovú vňať. Všetko to okoreníme, osolíme a pridáme drvené paradajky. Spolu dusíme asi 15 minút.
  2. Baklažán umyjeme a narežeme pozdĺžne na plátky, tie nasolíme a necháme pustiť vodu. Potom ich utierkou osušíme a potrieme olejom a opečieme v rúre, alebo na panvici.
  3. Zatiaľ si ošúpeme zemiaky, nakrájame ich pozdĺžne na tenké plátky a povaríme cca 3 minúty v osolenej vode.
  4. Pripravíme si bešamelovú omáčku. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a dobre premiešame metličkou. Potom postupne za stáleho miešania vlievame studené mlieko a za stáleho miešania privedieme k varu. Pridáme muškátový oriešok, znížime teplotu a ešte krátko povaríme. Necháme vychladnúť.
  5. Formu na pečenie vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Naplníme mäsom, preložíme opečeným baklažánom, predvarenými zemiakmi a zalejeme vychladnutým bešamelom a podľa chutí prípadne aj strúhaným syrom.
  6. Pečieme cca 50 až 60 minút na 180 stupňov Celzia.
  7. Musaka je chuťovo fantastické letné jedlo a náš tip je, pre pravú chuť musaky skúste pridať štipku škorice - buď do mäsa, alebo do bešamelu.
veľkonočná zemiaková baba
30 min