Jačmeň so slaninou

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Jačmeň so slaninou

Kulinárium Redakcia
Kulinárium Redakcia

 | 

Čas prípravy: 

25

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie
  • 200 g jačmeňa
  • 500 g slaniny
  • 100 g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 g červená mäsitá paprika
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 100 ml vody
  • 1 ČL soli
  • ¼ ČL mletého korenia
  • ¼ ČL mletého čili
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 100 g kyslej smotany
  • 2 PL posekanej petržlenovej vňate
Ingrediencie
  • 200 g jačmeňa
  • 500 g slaniny
  • 100 g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 g červená mäsitá paprika
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 100 ml vody
  • 1 ČL soli
  • ¼ ČL mletého korenia
  • ¼ ČL mletého čili
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 100 g kyslej smotany
  • 2 PL posekanej petržlenovej vňate

Nutričné hodnoty

Teplý šalát v podobe vareného jačmeňa so slaninou je chutné a sýte zimné jedlo.

Jačmeň so slaninou ako zimný teplý šalát

Postup:

  1. Jačmeň zalejte vodou, pridajte ½ lyžice soli a 15 minút povarte. Odstavte a nechajte stáť zakryté pokrievkou.
  2. Kým sa jačmeň varí, na panvici zohrejte olej, pridajte slaninu, nakrájajte na hrubé plátky a orestujte 2-3 minúty z každej strany.
  3. Slaninu preložte na tanier, pridajte cibuľu a papriku na panvicu a smažte 5 minút.
  4. Pridajte pripravený jačmeň, pretlačený cesnak, zvyšnú soľ, korenie a čili, paradajkový pretlak a vodu a varte 5 minút. Odstavte, pridajte kyslú smotanu, premiešajte, posypte petržlenovou vňaťou a podávajte.
 

Náš tip:

Podávajte so sezónnym miešaným šalátom, alebo so zdravou jesennou nakladanou, alebo sterilizovanou zeleninou.
veľkonočná zemiaková baba
30 min