Domáce zemiakové pagáče

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Domáce zemiakové pagáče

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na 2 plechy:

Ingrediencie

Na 2 plechy:

Nutričné hodnoty

Domáce zemiakové pagáče sú úžasne mäkké a voňavé. Úplne najlepšie chutia čerstvo upečené s horúcim čajom. Sú skvelým doplnkom k polievkam či prívarkom. A samozrejme ideálne ako občerstvenie pre návštevu k poháru vína.

Domáce zemiakové pagáče ideálne pre návštevu, alebo pre vašu rodinu k šálke čaju.

Postup:

  1. V troche teplej vody (alebo mlieka) rozmiešame nadrobené droždie s troškou cukru. Zakryjeme a necháme 10 minút, kým nevzíde kvások.
  2. Do hrnca dáme variť zemiaky v šupke.
  3. Múku si preosejeme do misky, osolíme a premiešame. Pridáme kvások, zbytok vlažnej vody (mlieka), olej, vajce, a hnetacím hákom alebo ručne vymiesime hladké, nelepivé cesto. Ak treba, pridáme trocha múky. Dobre vymiesené cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť približne 1 hodinu.
  4. Medzitým si ošúpeme uvarené a vychladnuté zemiaky a nastrúhame ich na strúhadle.
  5. Keď je cesto vykysnuté, preložíme ho na pomúčenú dosku, premiesime a vyvaľkáme na 1 cm plát. Na plát cesta rozložíme najemno nastrúhané zemiaky, posolíme a poukladáme plátky masla. Cesto preložíme na 3 krát a znovu na 3 krát. Zakryjeme utierkou a necháme 30 minút oddýchnuť. Potom ho opatrne rozvaľkáme a znovu preložíme. Zakryjeme a takto preložíme ešte 2 krát. Spolu prekladáme cesto aspoň 4 krát.
  6. Nakoniec z cesta vyvaľkáme placku hrubú 1 a pol cm a nakrájame radielkom na štvorce alebo obdĺžniky. Tie poukladáme na papierom vyložený plech a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Domáce zemiakové pagáče môžete samozrejme vykrajovať aj klasickou okrúhlou formičkou. Namiesto prácneho vykrajovania však stačí cesto aj nakrájať. Odpadne nám potom práca s odrezkami.
  7. Rúru zohrejeme na 220 °C. Pred pečením potrieme pagáče rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou, prípadne sezamom. Pečieme ich zhruba 15-20 minút do zlata, treba ich sledovať.
  8. Po upečení ich preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Nedoporučujeme ich jesť horúce, ale ešte teplé sú veľká dobrota. K jesenným ránam či večerom a šálke teplého čaju s medom a citrónom sa takéto sýtejšie občerstvenie veľmi hodí. Prajme vám dobrú chuť!
kouzunak veľkonočný koláč
10 min