Burger z morčacieho mäsa

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Burger z morčacieho mäsa

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na 4 burgery:

  • 400 g mletého morčacieho mäsa z pŕs
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička kari korenia
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja + rastlinný olej na opekanie
  • ½ menšieho ananásu
  • 4 žemle
  • ľadový šalát
  • 1 červená cibuľa
  • 4 lyžice majonézy
  • balzamiko, alebo balzamikový krém
Ingrediencie

Na 4 burgery:

  • 400 g mletého morčacieho mäsa z pŕs
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička kari korenia
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja + rastlinný olej na opekanie
  • ½ menšieho ananásu
  • 4 žemle
  • ľadový šalát
  • 1 červená cibuľa
  • 4 lyžice majonézy
  • balzamiko, alebo balzamikový krém

Nutričné hodnoty

Burger nemusí byť len z mletého hovädzieho, vyskúšajte náš morčací burger s grilovaným ananásom, ochutený výraznejším korením a balzamikom. Táto exotická kombinácia je super na letnú grilovačku. Jemné morčacie mäso si ako spoločnosť „môže dovoliť“ výraznejšie chute. Dáte sa nahovoriť?

Dobrý burger nemusí byť vždy z hovädzieho mäsa

Postup:

  1. Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a tiež cesnak do sklovita. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Mleté mäso osolíme, ochutíme mletým čiernym korením, pridáme sójovú omáčku, kari korenie a premiešame s vychladnutou cibuľou a cesnakom. Zmes dobre premiesime a vytvarujeme z nej 4 rovnaké placky, do ktorých urobíme do stredu prstom dierku.
  2. Grilovaciu panvicu zohrejeme, burgery dobre potrieme z každej strany rastlinným olejom a na horúcej panvici opečieme do zlata z každej strany na strednej teplote.
  3. Medzitým, ako sa mäso pečie si pripravíme žemle a prekrojíme ich napoly.
  4. Ľadový šalát si natrháme na jednotlivé chrumkavé listy. Cibuľu nakrájame na tenké kolieska.
  5. Ananás očistíme a nakrájame štyri rovnaké ½ cm až 1 cm hrubé kolieska, vnútornú tuhú časť vykrojíme ostrým nožom.
  6. Keď je mäso hotové, odložíme ho na tanier a udržiavame teplé, na panvici ugrilujeme do zlata aj ananás a nakoniec rozkrojené žemle.
  7. Spodnú časť žemle potrieme majonézou, obložíme šalátom, položíme mäso, pokvapkáme ho balzamikovou omáčkou, na mäso položíme grilovaný ananás a nakoniec krúžky cibule. Priklopíme vrchnou časťou žemle.
 

Naše tipy:

  • Koreniny v recepte môžeme pokojne upraviť podľa chuti, či charakteru grilovačky. Ak máme na grilovačke aj detských hostí, môžeme burgery z morčacieho mäsa ochutiť len soľou a trochou čierneho korenia, či sladkej papriky.
  • Ak však budete grilovať v spoločnosti gurmánov, ktorí oceňujú východnú a južanskú exotiku, určite vyskúšajte náš tip. Ozvláštnite morčacie mäso kombináciou zmesi kurkumy, čili, rímskej rasce a iných voňavých korení, čo je základom kari korenia. Pridajte grilovaný sladko kyslý zrelý ananásu a kvapku balzamika a budete prekvapení harmóniou spojenia týchto chutí.
 
veľkonočná zemiaková baba
30 min