Aj keď možno na prvý pohľad netradičná kombinácia, verte, že bravčová roláda sa pekne snúbi so sladkosťou jabĺk a chrumkavou slaninkou. Marhuľová glazúra sa postará o pomyselnú čerešničku na torte a vy sa pred svojimi hosťami blysnete s perfektným slávnostným obedom.
Bravčová roláda aj pre neskúsených kuchárov
Postup:
- Najskôr si pripravíme plnku. V panvici opečieme plátky slaniny do chrumkava. Vyberieme a necháme na papierovej vreckovke zbaviť prebytočného tuku a následne nasekáme nahrubo. Na tuku zo slaniny opečieme nadrobno nasekanú šalotku a cesnak do sklovita. Bude to trvať asi 3 minútky.
- Jablká ošúpeme, odstránime jaderníky a nakrájame na menšie kocky (asi 1x1cm). Pridáme ich na panvicu spolu so šalviou a tymianom, osolíme, okoreníme a miešame ďalšie 3-4 minúty. Jablká by mali zmäknúť ale nesmú sa rozpadať. Pridáme kocky ciabatty (alebo pevnejšieho bieleho pečiva), polejeme vývarom alebo vodou( 50 ml by malo stačiť) a premiešame.
- Odstavíme, preložíme do misky spolu so slaninou, opatrne premiešame a necháme vychladnúť. Náplň môžeme pripraviť aj deň vopred a skladovať zakrytú v chlade.
- Rúru zohrejeme na 200 °C. Mäso položíme na pracovnú dosku a nožom pozdĺžne rozkrojíme tak, aby sme dostali približne 2cm hrubý plát mäsa. Nôž priložíme pozdĺžne kolmi na mäso asi 2 cm odspodu a krájame smerom do stredu, až dostaneme plát mäsa. Môžeme naklepať. Osolíme a okorením mletým čiernym korením. Náplň položíme pozdĺžne do stredu, vytvoríme z nej akýsi valček a zabalíme. Zaviažeme potravinárskym špagátom aby sa nám roláda nerozpadla počas pečenia. Potrieme ju olivovým olejom, osolíme, okoreníme.
- Zakryjeme a pečieme približne hodinu a pol až dve hodiny. Ak je potrebné, podlejeme troškou vody, ale mäso pustí dosť šťavy.
- Pred koncom pečenia odkryjeme, potrieme marhuľovou glazúrou a dopečieme nezakryté ešte 15-20 minút, kým povrch nezíska zlatú kôrku.
- Glazúru pripravíme tak, že v malej panvici zohrejeme marhuľový džem a premiešame s horčicou.
- Upečenú roládu preložíme na drevenú podložku, necháme zakryté alobalom 15 minút odpočívať. Odstránime špagát a nakrájame na plátky.
- Podávame so zvyškom glazúry (ktorú môžeme zmiešať s výpekom z mäsa) a pučenými zemiakmi. Tie si pripravíme tak, že ošúpané zemiaky pokrájame na kocky, uvaríme vo vode do mäkka, scedíme a rozpučíme. Pridáme cibuľku, ktorú sme si nasekali nadrobno a opiekli dozlata na masle a troške oleja, hrsť petržlenovej vňate, osolíme, okoreníme a dobre premiešame.